Debatten om Y-blokka er glohet.

Foto

Vidar Ruud / NTB scanpix

Arkitekt-strid over Y-blokka

Publisert: 12. mai 2020 kl 10.57
Oppdatert: 7. august 2020 kl 14.14

Arkitektur N-redaktør Gaute Brochmann ble sterkt kritisert etter å ha uttalt seg kritisk om Y-blokka-protestene på NRK-programmet Debatten tirsdag forrige uke, melder Klassekampen.

«Jeg skal ikke si at arkitekter har vært ‘underdogs’ lenge og har problemer med selvbildet, men det er på mange måter en følelse av å være på lag med noen som har moment og som har miljøbevegelsen med seg», sa Brochmann blant annet.

Fagbladet Arkitektur N utgis av Norske arkitekters landsforbund (NAL), som lenge har stått i front for verning av Y-blokka. Sammen med Fortidsminneforeningen har NAL anlagt søksmål mot staten for å stanse rivingsvedtaket, og NALs styre har offisielt vedtatt å støtte bevaring av Y-blokka.

Dagen etter Debatten-innslaget beklaget Gaute Brochmann seg i fagbladet Arkitektnytt – en publikasjon som også eies av NAL. Klassekampen skriver at de ikke kjenner til om Brochmann skal ha bli bedt om å beklage av styret i NAL, og at Brochmann ikke vil stille til intervju i avisa.

Vil ikke kommentere saken

NAL vil heller ikke kommentere saken overfor Klassekampen. President Gisle Løkken i NAL svarer Klassekampens journalist med å påpeke at «nå går du litt for dypt inn i materien» på spørsmål om Løkken og Brochmann skal ha diskutert en eventuell beklagelse. Løkken understreker at både Arkitektur N og Arkitektnytt er selvstendige publikasjoner som drives etter Redaktørplakaten.

Flere fra arkitektmiljøet som Klassekampen har pratet med, ønsker likevel Brochmanns kritikk velkommen. Tidligere direktør for Norsk Arkitektmuseum, Ulf Grønvold, mener debatten om debatten om Y-blokka illustrerer et «voldsomt hysteri» og at det er «tåpelig» at folk reagerer på Brochmanns utspill.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb