Foto

Anette Trettebergstuen vil få norsk innhold inn på internasjonale strømmetjenester. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Vil presse norsk innhold inn i strømmetjenestene

Publisert: 16. september 2022 kl 10.41
Oppdatert: 16. september 2022 kl 10.42

­Internasjonales strømmetjenester har blitt dominerende blant norske forbrukere. Et uheldig element er at disse strømmetjenestene nesten ikke bidrar med norsk innhold, skriver Aftenposten

Nå forsøkes det å gjøre noe med situasjonen. 

Fredag sendes et forslag til høring, der kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap), ber om at alle strømmetjenester blir pliktige til å investere minst fem prosent av omsetningen i norske produksjoner. Dette vil utgjøre 222 millioner kroner pr. år. 

Trettebergstuen løfter frem at de internasjonale strømmetjenestene retter seg mot det som er lønnsomt og som de vet fungerer, fremfor mot bredden og det som kulturpolitisk er viktig. 

– At vi produserer norske filmer og TV-serier er verdifullt i seg selv. Det skildrer hverdagen vår og tar i bruk norsk språk. Når de utenlandske strømmetjenestene blir store, vil etterspørselen etter norsk innhold synke, sier ministeren til avisen. 

Plattformen beholder eiendomsretten 

Forslaget som legges frem inneholder to alternativer til løsning. I begge alternativene er det strømmetjenestene sine investeringer i norsk innhold som gjelder, fremfor at strømmetjenestene må overføre penger til Filmfondet. Fordelen for plattformene, er at de beholder eiendomsretten til innholdet, og kan tjene penger på det. Forelden for den norske bransjen, er at plattformene inspireres til å lage innhold de selv har interesse av å vise de norske kundene. 

Det første alternativet innebærer at strømmeplattformene får plikt til å bruke fem prosent av omsetningen sin på norskspråklig innhold. Det andre alternativet kombinerer en investeringsplikt med en bidragsplikt. Dersom plattformene ikke investerer i norskspråklig innhold, følger en bidragsplikt til Filmfondet på inntil fem prosent av omsetningen. Jo mer de investerer i eget norsk innhold, jo mindre må de betale til Filmfondet. 

Viktig tilskudd

Tore Slaatta, professor ved fakultet for samfunnsvitenskap ved Oslo Met, er blant bransjeaktørene som støtter initiativet til Trettebergstuen.

– Dette er en tenkning tilsvarende den man har i ressursforvaltning. Man gir adgang til mange aktører, men ut fra en tanke om at det ikke skal være mulig å tilrane seg hele grunnfjellet eller utarme fiskebestanden. Det finnes en «grunnrente», sier Slaatta til avisen.