Produsent Caroline Hitland, forfatter Iben Akerlie og debuterende langfilmregissør Eirik Sæter Stordahl med boken «Lars er LOL», som nå skal bli film. Foto: Nordisk Film

– Vil bli filmer som gir næring til intellektet like mye som til hjerterytmen

Publisert: 18. mai 2022 kl 08.59
Oppdatert: 18. mai 2022 kl 09.02

– Både «Lars er LOL» og «Sex, Drømmer og Kjærlighet» vil bli filmer som gir næring til intellektet like mye som til hjerterytmen, og alle titlene har potensial til å «flytte fjellet lite grann», og utvide horisonten oss mennesker imellom, sier filmkonsulent Cecilie Aspenes i Norsk filminstitutt.

I denne søknadsrunden hadde 25 søkere meldt seg.

Det vanket 19,1 millioner kroner i produksjonstilskudd til prosjektet «Sex, Drømmer og Kjærlighet» – som altså er tre filmer bestående av tre løst sammenhengende historier som på ulike måter skildrer seksualitet, lengsler og drømmer i dagens Oslo.

Regissør Dag Johan Haugerud fikk mye ros for sin forrige film «Barn», som også vant Nordisk råds filmpris for 2020. Den kommende filmtrioen får hver sin eksklusive kinolansering, før de etter hvert skal vises hos strømmetjenesten Viaplay.

Ros så vel som priser vanket det også da skuespilleren Iben Akerlie debuterte som barnebokforfatter i 2016 med «Lars er LOL». Historien handler om 11-årige Amanda som noe motvillig blir fadder for den nye gutten i klassen, Lars, som har Downs syndrom, og er å lese på hittil 13 språk.

Nå blir boken kinofilm, og det er regidebutanten Eirik Sæther Stordahl som skal ha hånd om dette. Han har skrevet manus sammen med Iben Akerlie, og det vanker 11 millioner kroner i produksjonstilskudd til den kommende barnefilmen.

– «Lars er LOL» er en rørende, emosjonell, underholdende og kjempeviktig film som har som agenda å gjøre oss til bedre medmennesker, sier filmkonsulent Aspenes. Hun tror disse to filmprosjektene vil bringe nye perspektiver til torgs, og også utfordre fordommer og stereotype oppfatninger i samfunnet.

Saken fortsetter under annonsen

I tillegg får dokumentaren «Ola» 900.000 kroner i produksjonstilskudd. Det er regissør Ragnhild Nøst Bergem som vil fortelle historien om Ola (30), ifølge NFI «en engasjert, morsom og ærlig mann med en liten funksjonshemning som ønsker å bli mer selvstendig».

– Denne filmen vil gi stemme til og en opplevelse av et underrepresentert perspektiv. Og den vil gjøre det med en inderlighet, nærhet og en kompleksitet som jeg tror vil sette dype spor, sier dokumentarfilmkonsulent i NFI, Eirin Gjørv.

Ledige stillinger – kulturjobb