Film og tv

Anders Danielsen Lie, Joachim Trier, Renate Reinsve og Herbert Nordrum.

Flere Oscar-nominasjoner til «Verdens verste menneske»

Publisert Sist oppdatert

Joachim Triers «Verdens verste menneske» er Oscar-nominert i kategoriene beste originale manus og beste internasjonale film.

I dag ble det kjent at «Verdens verste menneske» har sikret seg to Oscar-nominasjoner:

Filmen er nominert i kategoriene beste originale manus og beste internasjonale film.

De øvrige nominerte til beste originale manus er: Belfast (Kenneth Branagh), Don’t Look Up (Adam McKay & David Sirota), Licorice Pizza (Paul Thomas Anderson) og King Richard.

I kategorien beste internasjonale film ser den øvrige nominasjonslisten slik ut: Drive My Car (Japan), Flee (Denmark), The Hand of God (Italy), Lunana: A Yak in the Classroom (Bhutan).

«Verdens verste menneske» er regissert av Joachim Trier og har skuespiller Renate Reinsve i hovedrollen. Den har vakt oppsikt helt siden den første gang ble vist under filmfestivalen i Cannes, der Reinsve prisen for beste kvinnelige skuespiller, den første prisen til noen norsk skuespiller i Cannes noensinne.

I desember ble filmen hedret med at medlemmene av filmkritikerlaget i New York, New York Film Critics Circle (NYFCC), kåret den til årets beste utenlandske film. Det har ikke skjedd før med en norsk film.

I forrige uke ble det kjent at «Verdens verste menneske» er nominert til beste ikke-engelskspråklige film til British Academy Film Awards, mens Renate Reinsve er BAFTA-nominert til prisen for beste kvinnelige skuespiller.

Den siste i trilogien

«Verdens verste menneske» er den siste i Joachim Triers «Oslo-trilogi», som ellers består av «Reprise» fra 2006 og «Oslo 31. august» fra 2011.

– Vi har en intuitiv følelse av hvordan Oslo kan brukes som stoff. Når solen kommer opp og de sykler i Kirkeveien i «Oslo, 31. august», for eksempel: Det er en stemning. Vi har opplevd den. La oss bare fange den og vise den. Det er veldig kraftfullt hvis du klarer det, sier Trier i et intervju med D2, der han intervjues sammen med Eskil Vogt.

Trier og Vogt har skrevet manus til alle filmene sammen.

I «Verdens verste menneske» møter vi Renate Reinsve i hovedrollen som Julie. Reinsve er utdannet ved Den Norske Teaterhøgskolen og debuterte på scenen i «Peer Gynt» i 2013. Hun har vært å se i flere filmer, som «Kompani Orheim», «Welcome to Norway» og «Fønix», men dette er hennes første hovedrolle i en spillefilm.

Anders Danielsen Lie har rollen som Aksel, og Herbert Nordrum som Eivind.

– «Verdens verste menneske» er ikke en direkte oppfølger til «Reprise» og «Oslo 31 august», men de er tematisk forbundet, har Trier tidligere uttalt.

Powered by Labrador CMS