Foto

I en 1957-Chevy ruller Little Steven Van Zandt inn i Notodden i dokumentaren «Bluestown Rising», som vises på NRK søndag. Foto: Kingstmountain Productions

Steven Van Zandt i dokumentarfilm om norsk festival

Publisert: 13. juni 2022 kl 08.25
Oppdatert: 13. juni 2022 kl 08.40

– En bluesby i midten av ingenting, der hele byen omfavner festivalen. Det er svært uvanlig. I en tid der alt er internasjonalt og backet av store penger, så er festivalen som en familiebedrift. Det liker jeg, og det ønsker jeg å støtte, har musikerveteranen Steven Van Zandt fortalt til NTB.

Han har spilt seg rundt verden flere ganger som del av Bruce Springsteens E Street Band – men har falt for den norske småbyen. Som hvert år siden 1988 har arrangert bluesfestival og med årene er blitt en av Nord-Europas største i sitt slag.

Dokumentarfilmplanene begynte å rulle allerede i 2016, og Van Zandt fungerer som guide og veiviser for seerne. Søndag 12. juni blir «Bluestown Rising» å se på beste sendetid på NRK1 – i underkant av to måneder før Notodden Bluesfestival arrangeres 4. til 7. august.

– En perfekt oppladning til årets festival, sier festivalsjef Jostein Forsberg om NRKs sendeplaner.

Tapt identitet

Dokumentaren tar ifølge omtalen for seg festivalens over 30 år lange historie, bluesens posisjon i en liten industriby i Norge og hva industriens bortfall har betydd for Notodden. Den viser innsiden av festivalen, av frivilligheten og den gir et unikt innblikk i sjangeren som betyr så mye for så mange.

Og når Steven Van Zandt utforsker Notodden Bluesfestival, finner han «en by som tok tilbake sin tapte identitet gjennom samhold og lidenskap for musikk», heter det om filmen.

Det var da Van Zandt besøkte telemarksbyen for første gang i 2015, at han ble dypt grepet. Siden har han vendt tilbake flere ganger – ikke bare for å stå på scenen, men også for å bidra til bandseminaret for unge som går av stabelen uken før festivalstart. Og som i dag heter Little Steven's Blues School.

Fundamentet

Hvorfor Steven Van Zandt som rockeartist er så fascinert av bluessjangeren, forklarte han slik overfor NTB da filmplanene først ble kjent.

– Blues er del av fundamentet og essensen av det vi gitarister gjør. Røttene vil aldri forandre seg, derfor er det svært viktig at ungdommen får tilgang til dem.

I dokumentaren, som også byr på arkivopptak, møter seerne også sterke navn som Buddy Guy, Beth Hart, Bob Margolin, Larkin Poe, Lowell «Banana» Levinger og Quinn Sullivan, så vel som hjemlige krefter som Amund Maarud.

Bak «Bluestown Rising» står det norske produksjonsselskapet Kingsmountain Productions , med Jørn Stenersen og Bjørn-Owe Holmberg som regissører for «Bluestown Rising».

– Vi har valgt å konsentrere oss om noen historier i historien, sier Holmberg til NTB før NRK-visningen søndag. Mens regikollega Stenersen uttalte til Telen under innspillingen:

– Du blir vant til det, vet du. Å dirigere en fyr som har vært med i «Sopranos».