Film og tv

Tøff ventetid for Renate Reinsve, her i et filmbilde, og de andre om bord i det norske Oscar-håpet «Verdens verste menneske»: Tirsdag ettermiddag skal samle seg et sted i Oslo – for å følge med på livestrømmingen av Oscar-nominasjonene.

Tirsdag er det Oscar-spenning for «Verdens verste menneske»

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ettermiddag vil «Verdens verste menneske»-gjengen samles for å følge med på den nervepirrende offentliggjøringen av Oscar-nominasjonene, livestrømmet fra Hollywood.

Da vil Oscar-akademiet bekjentgjøre hvilke filmer og skuespillere som mottar gjeve nominasjoner som kaster dem inn i kampen om den ettertraktede, gylne prisstatuetten.

Regissør Joachim Trier og hovedrolleinnehaver Renate Reinsve har fersk trening i å følge med på spennende offentliggjøringer: Torsdag i forrige uke var det nemlig livestrømming av de britiske Bafta-prisnominasjonene, som «Verdens verste menneske» fikk to av – for beste internasjonale film og for beste kvinnelige skuespiller.

– Det føles surrealistisk og helt fantastisk å bli nominert til en Bafta. Det er en stor ære, det betyr veldig mye, uttalte Reinsve, som skapte store overskrifter i juli i fjor da hun stakk av med en skuespillerpris under Cannes-festivalen. Nå er alle spente på om filmen klarer den største utfordringen av dem alle:

Å bli Oscar-nominert.

Spådd som favoritt

«Verdens verste menneske» har vært kortlistet sammen med 14 andre filmer i konkurransen om å bli nominert i kategorien beste internasjonale film, plukket ut fra 92 filmer. Tirsdag kommer beskjeden om hvilke fem som blir de utvalgte.

«The World's Worst Person» er blitt løftet frem blant favorittene av mange, blant annet IndieWire , som mener at det norske Oscar-bidraget er i front sammen med danske «Flee» og japanske «Drive My Car». Mange spår dessuten at Renate Reinsve har en sjanse til å kapre en skuespillernominasjon denne tirsdagen.

På tampen av januar intervjuet bransjebibelen Variety Renate Reinsve, med god timing opp mot de forestående nominasjonene. Intervjuet hadde tittelen «Renate Reinsve går fra énlinjers replikker til hovedrollen i Verdens verste menneske». For Reinsve er kanskje den i filmproduksjonen som har hatt den mest intense reisen.

Snekker Reinsve

Hun gikk fra å være et relativt ukjent navn som hadde bestemt seg for å oppgi skuespillerkarrieren – og fortalte til Variety at hun vurderte å bli snekker fordi hun likte å pusse opp huset sitt – til å bli verdensstjerne.

For dagen etter denne beslutningen ringte Trier og tilbød Reinsve hennes livs første hovedrolle, der han hadde skrevet karakteren Julie med henne i tankene.

– Jeg begynte med skuespill for å utforske menneskelig adferd og se på hvordan folk behandler hverandre, og jeg følte at så mange prosjekter ikke var noe for meg. De var fulle av todimensjonale karakterer som bare fungerer i plottet. Jeg hadde det ikke moro lenger. Jeg skulle slutte, og så ringte han meg. Det var så merkelig, fortalte hun i kortportrettet på filmnettstedet.

Historisk pris

Det var høsten 2020 at Joachim Trier spilte inn scener fra «Verdens verste menneske» i Oslo, og stengte av gatene for å runde av trilogien sentrert rundt hovedstaden. Tidlig i juni året etter meldte NTB hvordan filmen var tatt ut til hovedkonkurransen i Cannes-festivalen i juli. Og der begynte det virkelig å rulle:

Renate Reinsve vant prisen for beste kvinnelige skuespiller – en pris Norsk filminstitutt kalte «en av de aller største prisene på verdens viktigste filmfestival» – og som aldri tidligere er tildelt en norsk skuespiller.

Det fortsatte å vanke mye oppmerksomhet og buzz rundt «Verdens verste menneske», som blant annet ble kåret til årets beste utenlandske film av New York Film Critics Circle, og løftet frem av en rekke amerikanske filmnettsteder. Det fikk filmens produsent Thomas Robsahm til å erklære overfor hjemlige Rushprint at «en norsk film aldri har hatt større sjanse til en Oscar».

– Jeg er selvsagt ikke objektiv, men dette er jeg ikke i tvil om: Vi har aldri før hatt en større sjanse til å vinne en Oscar. Aldri før har en norsk film blitt fremhevet som favoritt i USA før den ble valgt som norsk kandidat.

Nok snakk?

I oktober ble Triers film utpekt til å være det norske Oscar-bidraget. Da fremhevet Norsk filminstitutts direktør Kjersti Mo reisen som «Verdens verste menneske» hadde gjort, fra hovedkonkurransen i Cannes med den historiske skuespillerprisen, festivaldeltagelse over hele verden, og salg som skal bringe den ut til hele kloden.

Dermed vanket det også bidrag til Oscar-kampanjen som filmteamet, Filminstituttet og filmens amerikanske distributør, Neon kjørte på med i januar og februar. I første runde 350.000 kroner i NFI-tilskudd, og nye 250.000 om det blir nominasjon. Da var produsent Robsahm klar i talen overfor NTB:

– Nå gjelder det å få «Verdens verste menneske» til å bli en snakkis blant medlemmene av Oscar-akademiet. At «Verdens verste menneske» er en veldig tydelig film er mye av suksessen. Derfor har vi fokusert bevisst på hovedrollen, fordi folk er opptatt av karakterene.

Sist fredag hadde «The Worst Person in the World» USA-premiere, og tirsdag ettermiddag blir det klart om det er blitt «snakket nok» om det norske Oscar-håpet.

Sist helg spådde iallfall bransjebibelen Variety at japanske «Drive My Car», «Flee», «The Hand of God», «A Hero» og «The Worst Person in the World» kom på nominasjonslisten, noe også LA Times gjorde.

Powered by Labrador CMS