Film og tv

Orwa Nyrabia, styremedlem i International Coalition for Filmmakers at Risk etterlyser mer støtte fra det internasjonale filmmiljøet til et nødfond for ukrainske filmskapere.

Nødfond har hittil hjulpet 108 ukrainske filmskapere

Et nødfond for filmskapere som ble opprettet for tre uker siden har hittil støttet 108 ukrainske filmskapere, som var i direkte fare på grunn av krigshandlingene.

Publisert Sist oppdatert

Bak nødfondet står International Coalition for Filmmakers at Risk (ICFR), som ble grunnlagt av dokumentarfilmfestivalen IDFF i Amsterdam, den internasjonale filmfestivalen i Rotterdam og European Film Academy. Deres mål er å jobbe for og vise solidaritet med utsatte filmskapere rundt i verden.

– Antallet filmskapere som vi har klart å hjelpe har vært betydelig. Men vi skulle ønske vi kunne hjelpe flere filmarbeidere midt i denne grusomme krigen, sier Orwa Nyrabia, som er styremedlem i ICFR og kunstnerisk leder for IDFF Amsterdam.

Nyrabia, som selv var filmskaper og festivalsjef i hjemlandet Syria, fikk selv hjelp av det internasjonale filmmiljøet da han ble arrestert av myndighetene i 2012. Tusenvis av filmarbeidere, blant dem Robert Redford, underskrev et opprop.

Han opplyser i en pressemelding at pengestøtte ikke lenger kommer inn like raskt, fordi støttespillerne – som er ulike filmfond og -selskaper i Europa – sliter med å møte nødssituasjonen så raskt som de hadde håpet.

Nødfondet bistår utsatte filmarbeidere ikke bare i Ukraina, men også de sin har ytret seg åpent mot krigen i Hviterussland og Russland, med mindre summer fra 500 til 1.500 Euro. Meningen er at dette kan brukes til å dekke mindre flytteutgifter, utgifter til rettslig hjelp og visum, heter det videre.

Powered by Labrador CMS