– Fanny er kvikk, morsom og sårende direkte. Hun har gjort seg selv usårbar ved å skyve alt og alle som kan komme nær på ironisk lang avstand, sier skuespiller Maria Austgulen om hovedpersonen i «Nede». Foto: Luke Schilling

TV-serien «Nede» byr på stjernelag : – Man må alltid tørre å le

Publisert: 22. juni 2022 kl 09.19
Oppdatert: 22. juni 2022 kl 09.48

Bak står litt av et lag: Serieskaper er Tina Rygh, som tidligere har jobbet som manusforfatter på serier som «Sigurd Fåkke pult», «Basic Bitch» og «Kjære landsmenn». Regissør er Siri Seljeseth, som fikk gjennombruddet sitt med «Unge lovende».

Produsent er Bård Fjulsrud, som jobbet med nettopp «Unge lovende» og nå i senere tid storsuksessen «Pørni», samt Aurora Bjørnhaug. Og i hovedrollen som Fanny vil seerne møte Maria Austgulen.

– Fanny er kvikk, morsom og sårende direkte. Hun har gjort seg selv usårbar ved å skyve alt og alle som kan komme nær på ironisk lang avstand. Å få lov til spille henne har rett og slett vært et høydepunkt i livet, uttaler Austgulen.

Kriserammet

Fanny sliter med sterk skyldfølelse etter ulykken, samtidig som livet hennes endres fullstendig. Lam fra livet og ned blir hun tvunget til å flytte inn hos sin egen søster – «til å dele hverdagen med et menneske hun har brukt hele livet på å unngå», heter det i omtalen.

Serieskaper Tina Rygh hadde rett og slett lyst til å lage en serie om mennesker i en krisesituasjon, sier hun til NTB.

– Det begynte med en nysgjerrighet på eget ubehag rundt mennesker i sorg. Når man møter seg selve døra og oppdager flaue og smålige sider med seg selv, er det bare å bruke det, da vet man at det er mye å hente. Serien berører mange temaer som kanskje er krevende og litt tabubelagte, men det betyr at de ikke er tatt nok i før, og det er de historiene jeg tiltrekkes mot, sier Rygh, som lar Fanny falle utenfor normen for hvordan man bør være som sørgende.

Saken fortsetter under annonsen

– Hun gir litt faen i det som har skjedd, men kommer seg samtidig ikke bort fra det faktum at det er hun som sitter på den store elefanten i rommet.

– Quirky serie

Siri Seljeseth slo selv til som serieskaper og hovedrolleinnehaver i Unge Lovende» i 2015. Siden har hun jobbet med å skrive til serier som «Kongen av Gulset», «Hvite gutter» og litt «Kasko». Nå er hun regissør for «Nede».

– Det har vært et givende og inspirerende arbeid å gjøre sammen med Tina. Hennes stemme er så tydelig, humoren så nydelig, også er hun rett og slett bare veldig, veldig god, lyder det fra Seljeseth – som kaller «Nede» for «rar» i mangel av et like treffende ord som engelske «quirky».

– Jeg synes serien skiller seg ut på flere måter. Det er karakterer med særegenhet, i et lite univers med et språk og en tone som jeg opplever som annerledes fra det jeg har sett før, sier hun til NTB.

– Ugjenkjennelig for noen

I «Nede» møter man en hovedkarakter som står midt i krisen og forsøker å takle det med ironi og humor.

Saken fortsetter under annonsen

– Man må alltid tørre å le, sier Rygh, mens Siri Seljeseth legger til:

– Det er noe som vil være veldig gjenkjennelig for enkelte mennesker og helt utenkelig for andre.

«Nede»-regissøren mener det aldri er blitt laget så mye innhold som det produseres nå.

– Håpet er for min del at det skal gi rom til å utfordre sjangeren mer, vise større mangfold i historiefortelling, og at det som kanskje blir ansett som nisjeserier får lov til å leve, sier hun til NTB.

«Nede» består av seks episoder på 25 minutter, og får premiere på Viaplay høsten 2022.

Ledige stillinger – kulturjobb