Foto

Gard B. Eidsvold (t.v.) og Anders Danielsen Lie spiller hovedrollene som henholdsvis Vidkun Quisling og presten Peder Olsen i Erik Poppes nye film om Quislings siste dager, som går i innspilling snart. Foto: Agnete Brun.

Gard B. Eidsvold og Anders Danielsen Lie skal spille hovedrollene i film om Quisling

Publisert: 22. september 2022 kl 10.11
Oppdatert: 22. september 2022 kl 10.11

­Denne uken starter opptakene til verdens første spillefilm om Vidkun Quisling.

Filmen blir en fortelling om Quislings siste dager, fra pågripelsen i 1945 til henrettelsen 24. oktober samme år. Ifølge en pressemelding skal filmen gi et fortettet innblikk i en psykologisk og klaustrofobisk kamp om sannhet og løgn, tro og tvil.

Prosjektet omfatter både en kinofilm og en TV-serie for TV 2.

Filmen tar blant annet utgangspunkt i dagboknotater fra presten Peder Olsen, som hadde samtaler med Quisling til det siste. Dagboknotatene viser at han kjempet en desperat kamp for å redde sitt liv og ettermæle, men ble presset til bristepunktet av presten. Kunne han ha tatt feil av sin livsoppgave?

– Hva kan vi lære av historien om Quislings underliggende motiver og innerste tanker? Skjønte han noensinne hva han hadde gjort, at han hadde tatt fullstendig feil? Hvor langt gikk hans sjelesørger i søken etter svar eller en skylderkjennelse? Dette er en ufattelig dramatisk historie som overrasket meg fullstendig, sier regissør Erik Poppe.

Premieren for filmen og TV-serien er planlagt til høsten 2024.