Film og tv

Disse fire filmstørrelsene mottar Anders Jahres Kulturpris

Filmstørrelsene Nils Gaup, Margreth Olin, Joachim Trier og Deeyah Khan vinner årets Anders Jahres Kulturpris på to millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

­Prisutvalgets leder, Åse Kleveland, sier de fire har vært sentrale for posisjonen norsk film har både nasjonalt og internasjonalt.

– Norsk film er inne i en storhetsperiode. Hver for seg representerer årets prisvinnere ulike områder innen filmkunsten, og gir derfor et samlet bilde av denne storhetsperioden. Norske filmer har fått en sterk posisjon både internasjonalt og her hjemme hos det norske kinopublikummet, sier Kleveland.

Hun sier ønsket med tildelingen, som for første gang tildeles filmskapere i sin helhet, er både å anerkjenne bidragene kvartetten allerede har stått for – Trier og Gaup på spillefilm, hele veien til Oscar-nominasjoner, mens Khan og Olin er prisbelønte dokumentarister.

– På den andre siden håper vi at det er en pris som motiverer, og at midlene som følger med prisen kan bidra til at disse visjonære regissørene får rom og anledning til å gi oss flere bevegende filmopplevelser, sier Åse Kleveland.

Powered by Labrador CMS