Elli Rhiannon Müller Osborne hadde ikke lest «Ida tar ansvar» da hun prøvespilte for hovedrollen. – Samme dag som jeg fikk rollen gikk jeg på Deichman og begynte å lese boken der!
Foto
Terje Pedersen / NTB
Elli R. Müller Osborne om «Ida tar ansvar»

– Det er veldig viktig at vi prater om dette. At vi lufter slike temaer

Publisert: 28. januar 2022 kl 19.43
Oppdatert: 28. januar 2022 kl 19.43

– Det som ble sett på som negativt da jeg var liten, at jeg var fantasifull og fjern og i min egen verden, kan jeg bruke som hjelpemiddel i dag. Jeg kan lett se for meg situasjoner, sier Elli Rhiannon Müller Osborne – klar for premieren på «Ida tar ansvar».

«Ida tar ansvar» er Viaplays nye serie, som har premiere søndag og bygger på Kjersti Halvorsens romandebut ved samme navn fra 2019. Der møter TV-seerne den unge og engstelige psykologistudenten Ida som er besatt av katastrofetanker. Mest av alt frykter hun terror. Når hun møter incel-gutten Axel blir hun overbevist om at han er en fremtidig skoleskyter og at det er hennes oppgave å stoppe en katastrofe.

– Jeg kjenner meg ikke egentlig igjen i Ida, men jeg skjønner henne på et vis. Hun er student, har litt familieproblemer som alle andre har, og er kanskje litt som meg – at når man er litt engstelig, er alt et worst case-scenario, sier Elli, som tror mange kan kjenne seg igjen i det Ida gjennomgår og som hun tenker på.

Foto
Hovedpersonen Ida i «Ida tar ansvar» er redd mye av tiden – også på T-banen, der hun er redd for å bli dyttet. Det kan skuespiller Elli R. Müller Osborne kjenne seg litt igjen i – slik hun tror mange av oss gjør. Foto: Viaplay

– Det er veldig viktig at vi prater om dette. At vi lufter slike temaer. Kanskje er det fordi man er sensitiv, eller engstelig – noe det er naturlig å være. Men vi er egentlig ganske privilegert når vi engster oss over at ganske så absurde ting kommer til å skje, sier hun:

– Jeg tror det er en del som engster seg på grunn av at verden er blitt så liten på grunn av sosiale medier. At vi har muligheten til å få med oss alle nyhetene fra Amerika, og at vi kan sende kjærlighet til dem som er ofre der borte. Når det skjer, tror jeg vi kan bli ganske redde for å oppleve det selv.

Kjærlighet for Ida

Seriens Ida tar ansvaret sitt ganske så langt, og det oppstår mange mørkt komiske situasjoner underveis.

– Serien gjør ikke narr av angst, det skal man ikke gjøre – angst må man ta seriøst. Men samtidig er det positivt å tulle med det også, tror Elli, som ikke vil ta for lett på det og kanskje såre noen som sliter med det samme som Ida.

– Jeg håper jeg representerer de tankene folk kan ha og at jeg har gjort en god jobb med rollen. Men når det er sagt: Det er litt komisk å se seg selv som en engstelig person fra utsiden, at det kan komme mye gøy ut av det. Komikken ligger litt i Idas karakter.

– Jeg har veldig mye kjærlighet for Ida, og tror jeg vokste mye på dette prosjektet, sier Elli R. Müller Osborne, som skryter mye av «Ida tar ansvar»-regissør Rikke Gregersen. Sammen tenkte de høyt og diskuterte arbeidet. Begge kjente seg igjen i mange småting som engstelige personer sliter med i hverdagen.

– Som at Ida er redd på T-banestasjoner for å bli dyttet, eller at man er den som dytter og har små impulser om det, sier Elli og sier hun lett kan «se for seg situasjoner».

Jobben har hjulpet

– Jeg har en naturlig sensitivitet, og er følelsesdrevet og litt engstelig. Jeg har for eksempel lett for å bli redd covid og sykdom. Faren min sa til meg at det er derfor jeg gjør en god jobb som skuespiller.

Elli Rhiannon Müller Osborne sier engstelsen er blitt bedre med årene.

Foto
I «Psychobitch» (bildet) spilte Elli Müller Osborne det tilsynelatende mørke utskuddet i en niendeklasse. Foto: Norsk Filmdistribusjon / Ape & Bjørn

– Jeg tror jeg har fått mer kontroll over det i hverdagen. Ja, jeg er tynnhudet fremdeles, men var nok ganske mye mer vanskelig å ha med å gjøre da jeg var 18–19. Det å være åpen om det og snakke om det og bruke det i jobb har hjulpet meg.

Den snart 21 år gamle skuespilleren har en rekke fine roller å vise til:

Filmer som «Psychobitch», der hun spilte en hovedrolle, og «Håp» (begge 2019), fjorårets TV-serie «Furia». Nå i 2022 følger Viaplay-serien «Ida tar ansvar», Netflix-filmen «Royalteen: Arvingen» samt hovedrollen som kvinnelig varulv i den februaraktuelle kinofilmen «Vikingulven».

– Jeg vil si Ida-rollen er ganske annerledes fra de andre – fordi jeg helt frem til nå har spilt «jente». Nå føler jeg at det er blitt litt mer voksent, og på min egen alder. Før har jeg alltid spilt et par år yngre, eller spilt en 16 år gammel jente da jeg var 16 selv, sier hun – og sikter til innsatsen som lillesøsteren i Erik Poppes «Utøya 22. juli»-film i 2018.

Skal spille teater

Det har vært mye alvor bak flere av rollene hennes hittil?

– Jeg har fått bli med på mye med viktige temaer, som både er sterke historier og der flere er ekte. Det er jeg takknemlig for og tar med meg videre, svarer Elli, som likte å gjøre noe helt annet i kommende «Vikingulven» til regissør Stig Svendsen.

– Det er en ganske gøy film, ler hun om det som regnes som Norges første varulvfilm, som kombinerer den norrøne Fenrisulv-myten med varulvtradisjonen. Hun har også fått sansen for TV-serier, og sier komikken i «Ida tar ansvar» frister til å gjøre mer. Nå venter «en del jobb» på henne i 2022, et år hun har tenkt å avrunde med å spille teater.

– Jeg kan ikke si så mye mer enn det! sier Elli, som har teaterlinjen på Hartvig Nissen som eneste sceneerfaring i forkant.

– Det er litt selvmotsigende, medgir hun om kontrasten mellom sin naturlige sensitivitet og engstelse – og det at hun snart kaster seg uti nye ting på teaterscenen.

– Jeg gleder meg til å dyppe en tå i det, jeg tror det blir gøy!

Elli om alle navnene

Stjerneskuddet bruker Elli Müller Osborne mest, men prøver å få med R. for mellomnavnet Rhiannon om det går.

– Det er en Fleetwood Mac-sang, jeg har ordentlig hippieforeldre! ler hun. «Rhiannon» er Stevie Nicks' signaturlåt, som hun skrev på 1970-tallet inspirert av historien om en walisisk heks.