«Den siste våren» ble innspilt på Gimsøy og i Kabelvåg. Nå finner den veien til verdenspremiere i Locarno i august. Foto: NFI

Debutspillefilm får verdenspremiere under prestisjefull festival i Locarno

Publisert: 6. juli 2022 kl 14.06
Oppdatert: 6. juli 2022 kl 14.06

­Det melder Norsk filminstitutt, som regner Locarno-festivalen som en av de viktigste filmfestivalene i Europa. Der får Eliassens film sin verdenspremiere, som den eneste nordiske, den 8. august.

«Den siste våren» er invitert til visning i konkurranseseksjonen for første- og andregangsregissører, og er også nominert til en ny pris kalt Green Pardo WWF, som skal gis til en film «som retter søkelyset mot verdier som bærekraft, økologi og forholdet mellom arter».

– Hvordan vi skal og bør utvikle vår relasjon til naturen føles som en rød tråd i hele prosessen med å lage denne filmen, sier Eliassen til Dagsavisen.

«Den siste våren» utspiller seg i en liten bygd i Nord-Norge, der Eira lever i skyggen av sin briljante og rebelske eldre søster Vera. Noe er i ferd med å skje med Vera. For å forstå hva, begynner Eira å lese dagboken hennes. Hun trer inn i Veras univers av intenst lys, glitter, mytologi og et håp om en vakrere verden. Men dagboken avslører også et mørke Eira ikke vet hvordan hun skal håndtere, ifølge pressemeldingen.

Filmen ble spilt inn på Gimsøya og i Kabelvåg i Lofoten, og er skrevet, produsert og regissert av Eliassen. Medprodusenter er Marte Hansen fra Hummelfilm og Håkon Ludvik Grønvold fra Filmreaktor.

Som søstrene ser man Keira Lahart («Aldri voksen», «The Rules for Everything») og Ruby Dagnall, som tidligere har vært å se i «Verdens verste menneske», «Rosemari» og «Skam».

Også Gullstol-vinneren fra Grimstad, norsk-guatemalanske «Liremu Barana» («Soul of the Sea»), er invitert til Locarno i kategorien Open Doors. Den er skrevet og regissert av Caj Cojoc og produsert av Elisa Fernanda Pirir for Mer Film.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb