«Lykkeland» fikk prisen for Beste TV-drama under Gullruten i 2019. Serien er delvis spilt inn i Litauen og Belgia.
Marit Hommedal / NTB

Vil tvinge norske filmer hjem

Ellen Lund
Publisert: 20. september 2021 kl 08.58
Oppdatert: 20. september 2021 kl 09.02

Det skriver Klassekampen i dag.

Ap, Sp og SV er stort sett enige når det kommer til kulturpolitikk, men akkurat på dette området er de uenige:

Det rødgrønne flertallet ønsker at flere norske produksjoner helt eller delvis må flyttes hjem til Norge, men de er uenige om hvordan filmene skal fås hjem.

45 prosent av innspillingsdagene for norske filmer var i 2019 i andre land, ifølge Norsk filminstitutts årsrapport. Kinoaktuelle «Ingenting å le av» er for eksempel delvis spilt inn i Litauen, mens NRK-serien «Lykkeland» er delvis spilt inn i Litauen og Belgia.

– Vi har sett oss lei av at det er så mange norske filmer som spilles inn i utlandet, sier Åslaug Sem-Jacobsen, Senterpartiets kulturpolitiske talsperson, til Klassekampen.

Sp foreslo i april å innføre såkalte spendkrav til alle film- og tv-produksjoner som søker statlig støtte. Det betyr at en bestemt andel av den statlige støtta de mottar, skal brukes på å produsere film og tv i Norge.

– Hvis det er kunstneriske eller tekniske hensyn som gjør at man må filme i utlandet, er det forståelig. Men det deles ut mye penger til film, så da er det rart at man ikke kan ha noen krav om at en god del av det skal filmes i Norge, sier Sem-Jacobsen.

Saken fortsetter under annonsen

I tillegg ønsker Sp en endring av dagens insentivordning, som først og fremst er rettet mot utenlandske aktører som spiller inn filmer og serier i Norge.

Ble nedstemt

Ap vil imidlertid ikke innføre spendkrav. Da Sp tidligere i år la fram forslaget i Stortinget, stemte alle partiene unntatt SV, Rødt og Sp imot.

Selv om forslaget ble nedstemt, har ikke Sp lagt fra seg ønsket om å innføre spendkrav, ifølge Sem-Jacobsen.