Anette Trettebergstuen utenfor stortinget ved løvebakken.
Vidar Ruud / NTB

Vil kreve bevis for likelønn i filmbransjen

Publisert: 17. august 2021 kl 09.03
Oppdatert: 17. august 2021 kl 09.06

I forrige uke kom det fram at flere norske kvinnelige skuespillere opplever å få vesentlig dårligere betalt enn sine mannlige kolleger.

Skuespiller Lena Kristin Ellingsen, som er ansatt ved Nationaltheatret og tidligere har spilt i tv-serier som «Himmelblå» og «En får væra som en er», tok til orde for en kartlegging av lønnsforskjellene i film- og tv-bransje.

I dagens Klassekampen sier Arbeiderpartiet og SV at hvis de kommer til makta, vil film- og tv-produksjoner måtte bevise at de praktiserer likelønn før de får statsstøtte.

– Dette er et strukturelt samfunnsproblem som vi må få bukt med, sier Anette Trettebergstuen, Ap-politiker og nestleder i Stortingets kulturkomité, til avisa.

Ønsker å følge i Islands fotspor

Ap foreslår å se til Island, hvor bedrifter må bevise at de betaler ansatte likt. Ubegrunnede lønnsforskjeller kan føre til sanksjoner.

SV har, som Ap, tidligere foreslått at Norge følger i Islands fotspor. SVs Freddy André Øvstegård, medlem i Stortingets kulturkomité, er enig med Trettebergstuen om at dette også må gjelde filmbransjen.

Saken fortsetter under annonsen

Han sier til avisa at denne type krav egentlig ikke skal være nødvendig, men med filmbransjens problemer med likelønn mener han det må til.

Leder i Virke Produsentforeningen, Åse Kringstad, tror på at det finnes forskjellsbehandling i bransjen. Hun vil ifølge Klassekampen likevel ikke uforbeholdent gi sin støtte til Ap og SVs forslag før oppdaterte fakta ligger på bordet.

Ledige stillinger – kulturjobb