Filmen Verdens verste menneske, med Renate Reinsve i hovedrollen, er på listen over de mest aktuelle kandidatene for Oscar-nominasjon.
Oslo Pictures

Verdens verste menneske på listen over aktuelle Oscar-kandidater

Publisert: 23. desember 2021 kl 12.34
Oppdatert: 23. desember 2021 kl 12.34

Da er det offentliggjort at filmen Verdens verste menneske er inne på listen over de mest aktuelle kandidatene til Oscar-nominasjon i kategorien Beste internasjonale spillefilm. Endelige nominasjoner offentliggjøres 8. februar.

Verdens verste menneske er med i konkurransen om å bli Beste internasjonale spillefilm sammen med 14 andre filmer. Den konkurrerer i med titler som Drive my Car fra Japan, Flee fra Danmark og Compartment No. 6 fra Finland. Se listen her.

Kritiker- og Obamafavoritt

 Det har vært et utrolig år for Verdens verste menneske. Bare den siste måneden har vi toppet de mange oppsummeringene over årets beste filmer blant kritikere i USA, Frankrike og Norge, sier produsent Thomas Robsahm, og fortsetter: – Når Obama så annonserer den på Twitter som en av sine favorittfilmer av året, må man klype seg i armen. Å komme på shortlist til Oscar, er i seg selv en seier. Når dette skjer i år i sier det noe om nivået vi har oppnådd i norsk film. La oss håpe at vi også blir å finne på den endelige listen over de nominerte i februar, sier Robsahm.

Dette er andre år på rad at en norsk film er på shortlist til Beste internasjonale spillefilm, etter Maria Sødahls Håp i fjor. Renate Reinsve som spiller filmens hovedrolle er også trukket frem som en favoritt i kategorien Beste skuespillerinne i årets utdeling. Det offentliggjøres ingen shortlist til denne kategorien.

Prisutdelingen går av stabelen i Los Angeles 27. mars.

Drømmestart

Saken fortsetter under annonsen

Verdens verste menneske fikk en drømmestart i sommer med deltakelse i hovedkonkurransen i Cannes og pris til Renate Reinsve for Beste kvinnelige hovedrolle. Filmen er nå sett av over 200.000 på kino i Norge, som med god margin gjør den til Joachim Triers mest sette film på norske kinoer. Den er også sett av over 200.000 i Frankrike og ligger med det an til å bli årets best besøkte internasjonale arthouse-film.

Om filmen 

Verdens verste menneske er en dramakomedie om kjærlighet i vår tid. Om å ha alle muligheter i livet, men fortsatt føle seg som verdens verste menneske.

Julie (Renate Reinsve) er snart 30 år, hun har mange talenter, men få resultater og føler seg mer og mer som en birolle i sitt eget liv. Kjæresten hennes, Aksel (Anders Danielsen Lie) – litt eldre, og en suksessfull tegneserieskaper – vil at de skal stifte familie, men Julie holder igjen. En kveld sniker hun seg inn på en fest hvor hun treffer en ung og sjarmerende fyr. Snart har hun forlatt Aksel og kastet seg inn i nok et forhold. Julie kjemper for å holde alle dører åpne, men finner snart ut at noen livsvalg allerede ligger bak henne.

Om Joachim Trier

Verdens verste menneske er regissør Joachim Trier sin femte spillefilm. Alle filmene er skrevet sammen med manusforfatter Eskil Vogt. Debutfilmen Reprise vant Amanda for beste film, beste regi og beste manus da den kom i 2007. Filmene hans har markert seg på en rekke toneangivende internasjonale filmfestivaler og har bl.a. gjort ham til eneste norske vinner av Nordisk Råds Filmpris. Tre av filmene hans har vært tatt ut til Filmfestivalen i Cannes; Oslo, 31. august ble vist i sideprogrammet Un certain regard i 2011, den engelskspråklige Louder Than Bombs ble vist i hovedprogrammet i 2015. Verdens verste menneske ble vist i hovedprogrammet i år, med hovedrolleinnehaver Renate Reinsve som vinner av prisen for beste kvinnelige skuespiller.

Filmfakta

Saken fortsetter under annonsen

Tittel: Verdens verste menneske

Premiere: 15. oktober 2021

Regissør: Joachim Trier

Hovedroller: Renate Reinsve, Herbert Nordrum, Anders Danielsen Lie

Manusforfatter: Eskil Vogt og Joachim Trier 

Produsent: Thomas Robsahm og Andrea Berentsen Ottmar

Produksjonsselskap: Oslo Pictures

Saken fortsetter under annonsen
Distribusjon: SF Studios 

Ledige stillinger – kulturjobb