Annonse
Abid Q. Raja skal delta på åpningskonferansen av filmfestivalen i Tromsø digitalt. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Tromsø arrangerer filmfestival med Raja til stede digitalt

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

På grunn av lavt smittetrykk kan Tromsø arrangere filmfestival, mener festivalledelsen. Men det blir uten Kulturminister Abid Raja (H) fysisk til stede.

Festivalen starter 18. januar. Onsdag hadde festivalen styremøte for å diskutere gjennomføringen av årets festival, skriver Dagsavisen.

Filmfestivalen i Tromsø er et viktig samlingspunkt for norsk filmbransje, og planen var at kulturministeren skulle åpne festivalen. Nå melder kulturdepartementet av han ikke kommer til Tromsø – i stedet vil han delta på åpningskonferansen digitalt.

Festivalsjef Lisa Hoen sier de er vant til at kulturministeren kommer til festivalen, men skjønner at dette er spesielle tider.

Åpningskonferansen på filmfestivalen i Tromsø har vært lanseringssted for en rekke filmpolitiske initiativer. På fjorårets åpningskonferanse ble det lagt fram evalueringsrapport av tilskuddsordningene til Norsk Filminstitutt (NFI). NFIs forslag til endringer ble lagt fram i november og er svært omdiskutert. Endringene skulle tre i kraft fra 1. januar 2021 er nå utsatt, etter kraftige protester fra filmbransjen.

«På åpningskonferansen i Tromsø 2020 gikk startskuddet for utformingen av en ny filmpolitikk – i 2021 avduker vi resultatet», heter det i programmet for festivalen.

Festivalen planlegger nå å gjøre årets åpningskonferanse til et rent digitalt arrangement.

Selve festivalen er derimot inntil videre planlagt som publikumsfestival med redusert kapasitet. I tillegg har festivalen lansert en digital programdel der 30 av festivalfilmene kan strømmes i en begrenset periode.

De kutter også alle mottakelser og fester, men er fortsatt bekymret for hva som eventuelt kan komme i ukene som kommer. Regjeringen vil også komme med nye råd fra 19. januar. Hoen sier de håper regjeringen gir mer myndighet til kommunene fremover. For slik smittetallene er nå er det forsvarlig å arrangere filmfestival i Tromsø, mener hun.

Annonse
Annonse
Annonse