Carl Martin Eggesbø spiller i «Kampen om Narvik».

Nordisk Film

Norsk storfilm satt på vent: – Forferdelig å gjøre dette

Publisert: 8. desember 2021 kl 13.57
Oppdatert: 9. desember 2021 kl 08.41

Premieren på den norske storfilmen «Kampen om Narvik» er utsatt på ubestemt tid, melder NRK. Og flyttes flere norske filmer de neste tre månedene, kan kinobransjen gå på en stor smell, ifølge filmdistributørene.

– Det er forferdelig å gjøre dette, sier Aage Aaberge, produsent hos Nordisk Film, etter krisemøtet onsdag formiddag der beslutningen om enda en utsettelse av premieredatoen til «Kampen om Narvik» ble tatt.

De planlagte premierearrangementene og førpremierene er nå satt på vent inntil det kommer en avklaring fra Kulturdepartementet.

Nordisk Film vil trolig utsette premieren på Narvik, hvis regjeringen ikke kommer på banen med en støtteordning 

De siste ukene har Nordisk Film vært sterkt i tvil om de skulle gå videre med lansering denne julen.

I forrige uke fortalte Aaberge KulturPlot om en usikker situasjon og at de avventet fra time til time.

For slik Rushprint rapporterte før helgen så begynte antall solgte kinobilletter raskt å falle – i takt med økende smittetrykk – allerede før regjeringen la frem de nye smitteverntiltakene tirsdag.

Saken fortsetter under annonsen

«Kampen om Narvik» handler om slaget om Narvik i 1940, som var det største på norsk jord – og det første slaget der Hitler-Tyskland tapte under andre verdenskrig. Filmen har ifølge NRK kostet nesten 80 millioner kroner å lage, og trenger store billettinntekter for å gå i pluss.

Gjelder ikke

Nå gjelder ikke støtteordningen som gjaldt under siste runde med stramme smittevernregler lenger, og som gjorde at filmselskapene fikk støtte dersom slike regler gjorde at man tapte penger på billettsalg.

Den erfarne filmprodusenten forteller at han fulgte regjeringens pressekonferanse tirsdag og hørte de sa at alle ordninger for kulturliv skulle fortsette. Men det viste seg ikke å stemme for Film-Norge. Dermed må premieren på «Kampen om Narvik» utsettes igjen.

Storfilmen innspilt i nord skulle hatt førpremierer i Narvik lørdag 11. desember og gallapremiere i Oslo 17. desember, mens ordinær kinopremiere skulle stå første juledag. Nå er lanseringen stoppet i påvente av at pandemien skal komme under kontroll og at det åpner seg igjen, ifølge Aage Aaberge.

– Vi er overrasket over at regjeringen ikke har gjeninnført stimuleringsordningen. Den skapte et sikkerhetsnett for filmbransjen og andre deler av kulturlivet, sier Aaberge, som til NRK sier han er «overrasket over at kulturminister Anette Trettebergstuen ikke er mer forberedt».

– Dypt skuffende

Saken fortsetter under annonsen

Styreleder Morten Christoffersen i Norske filmdistributørers forening har dette å si til NTB om konsekvenser av en manglende stimuleringsordning for filmbransjen i denne runden.

– Etter dialogmøte med kulturministeren på fredag, kom det unisont fra en samlet kulturbransje at videreføring av stimuleringsordningen er det eneste som kan hjelpe bransjen. Det er dypt skuffende at den nå ikke gjeninnføres. Dette vil føre til at mange av filmene for kinoene flyttes, spesielt de norske produksjonene som kun har ett marked å spille inn på, opplyser Christoffersen.

– Dette vil ha katastrofale følger for hele filmnæringen, og både kinoer og distributører vil bli nødt til å stenge eller permittere ansatte. Om de norske filmene flyttes ut av slutten på 2021 og de tre første månedene, estimerer vi en total omsetningssvikt på norske kinoer på godt over 200 million kroner, sier styrelederen for filmdistributørforeningen.

Ledige stillinger – kulturjobb