Strømmegiganten Netflix og Norsk skuespillerforbund har inngått avtale.

Reuters / NTB

Skuespillerforbundet inngår historisk avtale med Netflix

Ine Schwebs
Publisert: 2. februar 2021 kl 12.26
Oppdatert: 2. februar 2021 kl 12.54

Norsk Skuespillerforbund og Netflix har kommet frem til en rammeavtale. Det melder både forbundet og strømmegiganten i en pressemelding tirsdag.

– Vi er veldig fornøyde med at vi har blitt enige med Netflix om en rammeavtale. Dette er nybrottsarbeid. Gjennom det omfattende arbeidet begge parter har nedlagt, har vi opparbeidet en gjensidig forståelse og tillit, og vi ser fram til å fortsette samarbeidet og videreutvikle avtalen ettersom vi får flere praktiske erfaringer, sier forbundsleder Knut Alfsen i Norsk Skuespillerforbund.

Norsk skuespillerforbund ble stiftet i 1989, og representerer i dag over 1550 skuespillere.

Rammeavtalen gjelder norske originalproduksjoner til Netflix, og innebærer at det utbetales en førstegangsgodtgjørelse ved publisering på Netflix sin plattform, og deretter som en kompensasjon basert på hvor mange som har strømmet produksjonen.

– Historisk

Når et visst nivå for antall fullførte strømminger av en produksjon er nådd, betales det ut et beløp spesifisert i avtalen. Det er ingen grense for hvor mange ganger dette nivået kan nås, og hvert trinn kvalifiserer for ytterligere suksessbasert kompensasjon, skriver Skuespillerforbundet i en pressemelding. Avtalen sikrer videre en «pro rata»-betaling selv når antall fullførte strømminger ikke når dette nivået. Det vil si at det sikres en kompensasjon utover utbetalingen innledningsvis.

Saken fortsetter under annonsen

I tillegg betales det royalty for videresalg av produksjonen – altså inntekter som genereres av utnyttelse av produksjonen utenfor Netflix sin plattform.

– Vi er begeistret over å ta del i dette historiske partnerskapet med Norsk Skuespillerforbund. Det vil gi stabilitet til det norske, kreative økosystemet, og sikre at våre utøvende kunstnere mottar den rettferdige og korrekte betalingen som de har rett på, sier seniorrådgiver for internasjonale arbeidsforhold i Netflix, Rachel C. Schumacher.