Annonse
Foto fra filminnspillingen av «Utvandrerne» i Sverige. Filmen får premiere her i Norge på nyåret. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Poppes «Utvandrerne» nominert til sju Guldbagger

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Den norske regissøren Erik Poppes film «Utvandrerne» har landet fine nominasjoner foran den svenske filmprisen Guldbaggen.

Guldbaggen er Sveriges fremste filmpris, og den har vært delt ut av Svenska Filminstitutet siden 1964.

Poppes filmatisering av Vilhelm Mobergs roman forteller emigranthistorien sett fra Kristinas synspunkt for første gang, og det er norske Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig som har skrevet manus. Også filmfotografen, John Christian Rosenlund, er norsk.

Nå strømmer nominasjonene på – ikke minst har «Utvandrerne» landet en nominasjon i den fine «beste film»-kategorien. Lisa Carlehed er nominert i klassen for «Beste kvinnelige hovedrolle» for innsatsen som Kristina. Også på herresiden ble det nominasjon, henholdsvis til Gustaf Skarsgård for rollen som Karl-Oscar. Det ble også en skuespillernominasjon til Sofia Helin, som er nominert i klassen for «beste kvinnelige birolle» for rollen som Judit, melder TT.

Filmen er også nominert i kategoriene «beste originalmusikk», «beste visuelle effekter» og «beste kostymedesign».

«Utvandrerne» har så langt ikke hatt premiere. I Norge står den oppført med premiere 28. januar 2022, ifølge Filmweb.

Filmen som stakk av med flest nominasjoner, hele ni stykker, foran Guldbagge-gallaen i januar, er imidlertid den svensk-costaricanske filmen «Clara Sola», som er regissøren Nathalie Álvarez Meséns langfilmdebut. Den fikk premierevise seg under Cannes-festivalen og har siden blitt valgt ut som Costa Ricas Oscar-bidrag.

«Clara Sola» kan få Guldbagge i tunge kategorier som «beste film»-, «beste regi»- og «beste manus»-klassene når prisene skal deles ut på Cirkus i Stockholm 24 januar.

Annonse
Annonse
Annonse