Annonse
Foto: 22. juli-senteret ligger i regjeringskvartalet. Arkivfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Penger til filmprosjekt der 22. juli-etterlatte forteller historier

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Regjeringen gir 800.000 kroner til filmprosjektet «Historier om de vi mistet», der etterlatte etter angrepene 22. juli for ti år siden forteller om ofrene.

I 2020 ble det laget seks filmer, og med midlene fra regjeringen er ambisjonen at enda flere etterlatte vil fortelle sine historier om ofrenes levde liv, opplyser Kunnskapsdepartementet.

– Filmene gjør at vi kan bli kjent med menneskene bak dødstallene. De levde livene som tok så altfor brått slutt, sier kunnskapsminister Guri Melby (V).

Hun trekker fram 22. juli-senteret som en viktig læringsarena for nye generasjoner.

– Mange i dag har ikke egne minner om terroren. Her lærer de om det som skjedde, årsakene til hvorfor det skjedde, men også hvordan vi kan å unngå at det skjer igjen, sier Melby.

«Historier om de vi mistet» har blitt til i samarbeid med Utøya AS og i dialog med Den Nasjonale Støttegruppen etter 22. juli og representanter fra de etterlatte.

– Jeg er takknemlig og glad for at etterlatte ønsker å fortelle om sine kjære som har gått bort, selv om det er vondt. Vi kan aldri gjøre om på terroren, men vi kan gjøre vårt ved å aldri glemme. Det skylder vi både ofrene og de etterlatte, sier kunnskapsministeren.

Annonse
Annonse
Annonse