Film og tv

I andre sesong av «Wisting» spiller «Rådebank»-helten Odin Waage en virkelig bad guy – seriemorderen Tom Kerr, som tas ut av fengsel for å påvise hvor enda et av hans ofre ligger. Det går ikke bra.

Odin Waage som grusom seriemorder: – Jeg er veldig glad i ham

Publisert Sist oppdatert

Odin Waage spiller fæl seriemorder i den nye sesongen av krimserien «Wisting» – og sier at han «er veldig glad i Tom Kerr».

Det er kanskje overraskende ord fra publikumsfavoritten Odin Waage, kjent fra serier som «Rådebank» og aktuell denne julen også i TV 2s «Julestjerna». 26. desember hadde «Wisting» premiere på Viaplay.

– Tom Kerr er en karakter som er veldig annerledes enn det jeg pleier å spille. Det er gøy med en utfordring, du går inn i et helt annet hode, sier Waage til NTB.

Han minnes første innspillingsdag, da han satt og prøvde å forestille seg hva Kerr ville ønsket å gjøre med folk som kjørte forbi filmsettet. Og det var ikke hyggelige ting.

Kjent fra «Illvilje»

– Man blir glad i alle man spiller, og må ha en medfølelse med dem. Når Tom Kerr mener han må gjøre det han gjør, så må jeg tro på det. Ingen som utgjør ondskap selv, mener de er onde. Tom Kerr mener han absolutt har sine grunner og føler at hele verden har vendt ham ryggen. Han ser på seg selv som offeret – ikke dem han har utsatt for seg selv, sier Waage om karakteren mange kjenner fra Jørn Lier Horst 2019-krimbok «Illvilje».

– Tom Kerr har landet der han har landet i livet, og ønsker å føle at han er noe og har en makt. Oppmerksomhet gir makt, det er bedre enn å være usynlig. Det heter seg at «kan man ikke bli elsket, vil man bli fryktet» enn å være usynlig, sier Odin Waage.

– Jeg har spilt en kriminell fyr tidligere, og da leste jeg at det var vanlig å finne en grunn til å gjøre det man gjør – fortelle seg selv at man «måtte». Det er det Tom Kerr gjør: Han rettferdiggjør handlingene sine, slik vi alle gjør. Men han mangler evnen til å føle skyld, funderer Odin Waage – som gjorde unna siste innspillingsdag av «Wisting» i sommer.

Lang ventetid

Det er Jørn Lier Horst som klekket ut Tom Kerr-karakteren som er opphavet til tittelens sjeldent brukte ord – med røtter i norrønt og betydningen «fiendtlig, negativ innstilling».

– Kerr er en som nærer på denne illviljen. Han har sittet i fengsel, sonet to drap, og begynner å åpne seg for Line Wisting, som jobber med dokumentarfilm. Dermed kommer han til erkjennelse av et tredje drap, og hentes ut av fengsel for å påvise dette. Han vender ikke tilbake uten videre, for å si det slik, lyder det fra Lier Horst om hva som er i vente når andre sesong av «Wisting» treffer TV-skjermene i romjulen.

Foto Sven Nordin i første sesong av «Wisting». I romjulen får første runde med andre sesong premiere – og fanger opp handlingen fra Jørn Lier Horsts 2019-roman «Illvilje». Foto: Dag G. Nordsveen

Det har vært en lang ventetid på sesong to av serien, der Sven Nordin spiller William Wisting. Første sesong var å se i 2019, og har senere hatt suksess internasjonalt.

– Jeg og mange har ventet lenge, men det er jo ikke så lenge siden sesong én hadde premiere i Japan, så der er det mindre ventetid mellom sesongene! sier forfatteren med et smil og sier mange har spurt ham om når sesong to kommer.

Stolt forfatter

Jørn Lier Horst er lite involvert i TV-dramatiseringene, men erklærer seg fornøyd med første sesong.

– Jeg har fått mye dramatisert, både barnefilmer og teater. Det er blandede følelser: En blanding av at det er litt underlig, samtidig som jeg er mest stolt. Jeg kan bøker. Men det å fortelle en historie gjennom en TV-serie er noe helt annet. Når det gjelder Wisting skjønte jeg at det kom til å bli ivaretatt av folk som kunne faget, og hadde et godt forhold og tok eierskap til Wisting, sier han til NTB.

Også sesong to er basert på to bøker, «Illvilje» (2019) og «Nattmannen» (200 som flettes inn i hverandre, men denne gangen mer oppdelt: De fire episodene som blir å se i romjulen er alle basert på «Illvilje».

– Det er en av mine mørkeste historier. Den handler om ondskap, om mennesker som har en egen vilje til å påføre andre mennesker lidelser, sier Jørn Lier Horst.

Møtt ren ondskap

Til NTB forteller han om hvordan han besøkte cold case-gruppen til politiet i Los Angeles i forbindelse med en serie om slike gamle, gjenopptatte saker han skrev.

Foto – Bare to-tre ganger har jeg møtt på mennesker som er onde. Å begå onde handlinger er noe annet, sier Jørn Lier Horst. Foto: Heiko Junge / NTB

– Jeg møtte han som hadde skapt denne cold case-gruppen og spurte om hvilken sak de jobbet med akkurat da. Det viste seg å være en mann som var dømt for tre drap og allerede satt på livstid. Nå ville han forklare seg om ytterligere drap. Da jeg var der, hadde han tilstått over 60, og etterpå har det økt til over 90, sier Lier Horst.

Samuel Little, som han het, døde nylig av korona i fengselet. Lier Horst snakket med en etterforsker som hadde møtt Little.

– Han sier på amerikansk «to look into his eyes was like staring into pure evil». Da måtte jeg tenke tilbake på min politikarriere og tenke over om jeg hadde møtt ren ondskap. Det var ikke mange ganger. To eller tre ganger kanskje har jeg støtt på mennesker som fant en egen glede av å påføre andre mennesker smerte. Jeg har møtt mennesker som har begått onde handlinger, men det er noe annet.

Indre spenning

Én bokanmelder mente i sin tid at «Illvilje» var skrevet «nesten fascinerende saklig og lidenskapsløst om grotesk seriemorder». Selv understreker den tidligere politimannen:

– Jeg er en forfatter som finner mer i indre spenning enn i ytre spenning. Det er ikke så mange lemlestede lik i mine historier. Det har nok vært en utfordring for dem som skal vise dette på TV. Krimlitteraturen har tatt en retning hvor det stadig mer skildres brutale forbrytelser i detalj, og det tror jeg kanskje er noe de forfatterne har fra TV-mediet. I bøkene mine sniker uhyggen seg mer inn under huden enn at den slår som en knyttneve, sier Jørn Lier Horst til NTB og legger til:

– Det liker mange lesere!

Powered by Labrador CMS