Annonse
Tilbake til Cannes: Joachim Trier (til v.) og Eskil Vogt fotografert i Cannes i 2015, da filmen «Louder Than Bombs» konkurrerte om Gullpalmen. Foto: Dag Kjørholt / NTB

Klappet og klart for filmball i Cannes – med to norske filmer på plass

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Regissør Joachim Triers siste film «Verdens verste menneske» skal vises i hovedkonkurransen under filmfestivalen som foregår fra 6.–17. juli. Filmmanuset er skrevet av Trier og hans faste manusmakker, Eskil Vogt.

Samtidig er det klart at Vogt blir representert med en film han både har skrevet og regissert, henholdsvis i Un certain regard-programmet. Her stiller Vogt med den psykologiske thrilleren «De uskyldige».

I samme kategori har islandske Valdimar Jóhannssons fått plass, med sitt overnaturlige drama «Lamb», som har Noomi Rapace i hovedrollen.

Trier-filmen på sin side skal få bryne seg mot den franske regissøren og skuespilleren Mia Hansen-Løves relasjonsdrama «Bergman Island», Wes Andersons «The French Dispatch» – samt Paul Verhoevens «Benedetta» – for å nevne noen.

Gullpalmevinner

Filmene som er valgt ut i konkurranse ble presentert under en strømmet pressekonferanse torsdag. Her ble det klart at også den italienske skuespilleren og regissøren Nanni Moretti vender tilbake til Cannes med sin nye film, «Three Floors», eller «Tre Piani», som er spilt inn i Roman.

En annen Cannes-kjenning er thailandske Apichatpong Weerasethakul (Gullpalmevinner i 2010), som kommer til Cannes med sin første film på engelsk, «Memoria», med blant andre Tilda Swinton på rollelisten.

Iranske Asghar Farhadi stiller i konkurranse med filmen «A Hero» – og for første gang konkurrerer også en marokkansk film om Gullpalmen: «Casablanca Beats», av Nabil Ayouch.

Blant de 24 titlene som er valgt ut finner vi også «Everything Went Fine» eller «Tout s’est Bien Passé» av franske François Ozon, samt «Compartment No. 6» eller «Hytti Nro 6,» av den finske regissøren Juho Kuosmanen.

Blant de amerikanske filmene merker vi oss Sean Penns film «Flag Day» – og Sean Bakers «Red Rocket», og også festivalens åpningsfilm, «Annette», av franske Leos Carax, stiller i konkurranse.

Avslutter Oslo-trilogien

Årets jury har tatt seg gjennom drøye 2000 filmer, opplyste kunstnerisk leder Thierry Frémaux.

– Kinoen er ikke død, og tilbakekomsten av publikum til kinoene er den første gode nyheten. Jeg håper at Cannes-festivalen skal bli den andre, sa Fremaux under presentasjonen.

Triers dramakomedie «verdens verste menneske» er den tredje og avsluttende filmen i hans Oslo-trilogi som fra før av består av «Reprise» (2006) og «Oslo 31. august» (2011).

I hovedrollen som Julie møter vi Renate Reinsve. Anders Danielsen Lie stiller i rollen som Aksel, og Herbert Nordrum gestalter karakteren Eivind i filmen som får norsk premiere 15. oktober.

Årets Cannes-jury ledes av Spike Lee og festivalen drar i gang 6. juli. Da kommer blant andre Jodie Foster til den røde løperen, denne gangen gjester hun festivalen for å motta æres-Gullpalme.

Annonse
Annonse
Annonse