Annonse
Lisa Carlehed har fått regi av Erik Poppe og spiller Kristina i snart kinoaktuelle «Utvandrerne». Hun har vært opptatt av å gjøre sin egen versjon av Kristina-rollen, forteller hun. Foto: Pontus Lundahl / TT
Takker Erik Poppe

– Jeg har kommet for å bli. Nå kan ingen holde meg utenfor mer

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Rollen som Kristina i «Utvandrerne» er Lisa Carleheds film-revansj.

Etter å ha slitt med å få roller hjemme i Sverige, var det den norske regissøren Erik Poppe som ga henne en gullkantet sjanse: Rollen som Kristina i storfilmen «Utvandrerne».

– Jeg har kommet for å bli. Nå kan ingen holde meg utenfor mer, sier skuespilleren Lisa Carlehed.

Og det er en filmrolle som virkelig krever sin kvinne Carlehed tok på seg. Hun spiller Kristina fra Duvemåla, som vi i en scene møter alene i en liten hytte, midt ute i skogen i Minnesota. Vannet går, smertene er store – og barnet er på vei ut i verden.

– Fødselsscenen er det sykeste jeg har vært med på. Vi hadde bare en takning ettersom det var så mye teknisk som skulle rigges til med magen. Vannet skulle ut, og deretter babyen, det var så mange faktorer som gjorde dette til en krevende scene. Men vi fikk det til, ler Lisa Carlehed.

At Kristina spilles av nettopp Carlehed – for det svenske publikum en helt ukjent person – hadde skuespilleren bestemt seg for allerede på første audition.

– Man skal ikke undervurdere det mentale, det er sterkt, sier hun i dag om at hun var så målbevisst.

Skikkelig ille

Helt gitt var det dog ikke at rollen skulle bli hennes. For Carlehed, som er teaterutdannet i Danmark, møtte mange stengte dører da hun kom hjem igjen og søkte roller.

Kristina (Lisa Carlehed) følger motvillig mannen Karl Oskar (Gustaf Skarsgård) til USA. Alternativet er sult hjemme i Sverige. Foto: Baldur Bragason / SF Studios

– Jeg er blitt så motarbeidet i Sverige, det har vært ille. Jeg ble møtt med en nedlatende holdning ettersom jeg ikke har svensk sceneskole-utdannelse. Ingen ville ta i meg med ildtang, hevder hun, og legger til:

– Og det blir jo vanskelig å vise hva man er god for dersom man ikke får muligheten. Så jeg måtte bli i Danmark, der fikk jeg i alle fall jobbe og være med i skuespillerforbundet.

Carlehed ga imidlertid aldri opp tanken på å bygge seg en karriere i Sverige. Og med Kristina på CV-en ser det straks lysere ut, hun har landet en rolle i en romantisk komedie i hjemlandet til våren.

– Jeg må takke Erik (Poppe, regissøren, red.anm.). Det er fantastisk å få sparke inn døren med denne rollen. Det var virkelig på tide, og nå er jeg her – for bli, slår hun fast.

Fine nominasjoner

Hvordan publikum vil ta imot det nyinnspilte nasjonaleposet, det gjenstår å se. Filmen får norsk premiere 28. januar, og den kommer til lerretene med nominasjon til Guldbagge i den gjeve kategorien Beste film. Lisa Carlehed er dessuten nominert i klassen for Beste kvinnelige hovedrolle.

I nye «Utvandrerne» er det Kristinas reise, både den ytre og den indre, som får utgjøre filmens omdreiningspunkt. Og det er en hardt prøvet karakter Carlehed gir oss.

– Hun blir så bombardert av alt mulig, og det har vært spennende å få portrettere hennes lille sjel mens hun tar seg gjennom alt dette.

– Som en privilegert person av samtiden er det vanskelig å forstå alt de måtte takle, de visste overhodet ikke hva som ventet dem på andre siden av dammen, fortsetter skuespilleren.

Filmen bygger på Vilhelm Mobergs bøker om Karl Oskar og Kristina som utvandret til Amerika på midten av 1800-tallet. Jan Troell filmatiserte historien under titlene «Utvandrerne» i 1971 – og «Nybyggerne» i 1972, med Max von Sydow og Liv Ullmann i hovedrollene.

På spørsmål om hvordan Carleheds Kristina fremstår, sier skuespilleren:

– Hun har et stort hjerte, hun kjemper og gjør alt hun kan for familien sin. Hun elsker virkelig sin Karl Oskar.

«Utvandrerne» har et – i svensk målestokk – stort budsjett på over 100 millioner svenske kroner. I rollene ses også Gustaf Skarsgård som Karl Oskar, Sofia Helin som Judit og artisten Tove Lo som Ulrika.

Annonse
Annonse
Annonse