FÅR SVARET NATT TIL MANDAG: Anders Hammer får vite om han stikker av med en Oscar-statuett natt til mandag.
Foto
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Oscar-nominerte Anders Hammer

– Ironisk nok har det beste for dokumentaren vært Beijings reaksjon på nominasjonen

Publisert: 23. april 2021 kl 11.29
Oppdatert: 23. april 2021 kl 11.29

Natt til mandag får den prisbelønte norske journalisten Anders Hammer svaret på om han stikker av med Oscar-prisen for beste kortdokumentar for filmen «Do Not Split».

I filmen går Hammer svært tett på protestene som preget Hongkong i 2019 og 2020. Han sier han er glad filmen bidrar til at den kritiske situasjonen i Hongkong får mer oppmerksomhet.

Hammer forteller at «Do Not Split» viser en periode der grunnleggende demokratiske rettigheter forsvinner fra Hongkong, og sikter til perioden hvor byens innbyggere tok til gatene for å slåss mot Kinas innføring av en ny og streng sikkerhetslov.

– Alt som har skjedd rundt Oscar-nominasjonen er veldig uvanlig for min del. Jeg har ikke opplevd så mye oppmerksomhet tidligere, men ironisk nok har det beste for dokumentaren vært Beijings reaksjon på nominasjonen, sier Hammer til Dagbladet.

Siden Oscar-nominasjonen ble kjent har nemlig telefonen til Hammer gått i ett sett. Internasjonalt er det stor interesse for at «Do Not Split» visstnok skaper bekymring i Kina.

Hammer sier de har fått en merkelig situasjon all den tid dokumentaren blir en del av den videre historien om Kina og Hongkong ved at den er blitt utsatt for sensur.

Ifølge amerikanske medier ønsker ikke styresmaktene i Kina å kringkaste Oscar-utdelingen live. Dette sier Kinas ambassade i Norge i en uttalelse til Dagbladet at de ikke er kjent med.

Videre i uttalelsen skriver de at de har en annen oppfatning av situasjonen rundt demonstrasjonene i Hongkong, enn det som kommer frem i Hammers dokumentar.

– Folk har forskjellig oppfatning. Vi mener dokumentaren ikke speiler hele bildet. Opprørerne angrep politiet med molotov cocktails, de skadet offentlig eiendom og skadet uskyldige sivile. Volden gikk utover lov og orden i Hongkong og påvirket sterkt innbyggernes hverdag, samt byens økonomiske utvikling, skriver ambassaden.