Annonse
Foto: Robert Galbraith / Reuters

HBO truer med å trekke investeringer i Norge hvis ny forskrift blir vedtatt

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

«Dersom dette forslaget blir vedtatt, risikerer norske myndigheter at HBO styrer sine investeringer vekk fra Norge», skriver HBO til Kulturdepartementet, og med det protesterer strømmegiganten mot nye norske støtteregler, skriver Dagsavisen.

Norsk Filminstitutt (NFI) fordeler over 600 millioner kroner årlig i produksjon- og utviklingsstøtte til norsk film og TV-drama, og er den viktigste enkeltkilden for finansiering av norsk film og TV-drama. NFI ønsker nå å gjøre en del endringer i sine støtteordninger. Blant annet ønsker de å stramme inn i forskriftene slik at produksjonsstøtte bare skal gå til produksjoner der rettighetene er eid av norske produsenter.

I 2019 oppsto det strid mellom NFI og HBO Nordic da NFI holdt tilbake produksjonsstøtten på 9,5 millioner kroner til første sesong av den populære serien «Beforeigners», produsert av norske Rubicon for HBO. Begrunnelsen var at rettighetene til serien var kjøpt ut av HBO, og at NFI bare kan gi støtte til uavhengige norske produsenter.

HBO fikk medhold i Medieklagenemnda i januar 2020, og støtten ble utbetalt. Da varslet nylig tiltrådte kulturminister Abid Raja (V) at regelverket ville bli endret.

– Internasjonale giganter som ønsker tilgang til dette må betale produksjonen selv. Vi vil fortsatt sette den uavhengige produsents rettigheter som premiss for produksjonstilskudd, sa NFI-direktør Kjersti Mo under åpningen av filmfestivalen i Tromsø sist uke.

«Dette vil ha langtrekkende konsekvenser, da investeringer fra HBO Nordic bidrar til sysselsetting av et betydelig antall film- og TV-arbeidere i Norge», kommenterer HBO Nordic i sitt høringssvar til forslaget.

Videre advarer HBO om at det er en stor risiko for at flere nye norske audiovisuelle prosjekter ikke blir gjennomført hvis forslaget blir vedtatt.

Annonse
Annonse
Annonse