Annonse
Produsent Aage Aaberge mener de ikke blir tatt på alvor som næring og at departementene viser en total mangel på forståelse for deres situasjon. Foto: Erlend Aas / NTB

Ga nye unntak fra stengte grenser – men filmfolk får fortsatt ikke komme

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Næringsdepartementet har nylig gitt nye unntak fra innreiserestriksjonene, men tar ikke filmfolk med i unntaket. Derfor er det flere norske film- og tv-produksjoner som nå sliter.

Tidligere har vi skrevet om dramaserien «Made in Oslo» som risikerer økonomisk kollaps hvis ikke den dansk-svenske skuespilleren Jakob Cedergren får komme til Norge og de får fortsette innspillingen.

Nå går også produsenten for den norske storfilmen «Narvik», Aage Aaberge, ut og sier de enten må skrive om manus eller klippe om hele filmen hvis ikke deres franske skuespiller får komme til innspilling.

– Det er svært skuffende at Næringsdepartementet mener definisjonen av næringskritisk virksomhet bare retter seg mot teknisk industri. Det er en snever tolkning av nødvendig arbeidskraft, sier produsent for «Made in Oslo», Nina B.A Figenscow til Dagsavisen.

Hun ba i forrige uke Kulturminister Abid Q. Raja om hjelp etter at hun fikk avslag på søknaden om innreise for strengt nødvendige utenlandske arbeidstakere. Jakob Cedergren sitter derfor fortsatt i København.

Etter at saken ble kjent forrige uke kom Næringsdepartementet fredag med utvidede unntak, men bare for teknisk personale på infrastruktur.

Aage Aaberge mener de ikke blir tatt på alvor som næring og at departementene viser en total mangel på forståelse for deres situasjon. De har selv grundig prøvd å forklare hvorfor de utenlandske arbeiderne er strengt nødvendige for filmproduksjonen, men fikk likevel avslag. Uten noen særlig begrunnelse.

Nina Figenschow etterlyser en mer offensiv kulturminister som kunne slåss for film- og tv-næringen i denne saken.

Annonse
Annonse
Annonse