Annonse
Hvis ikke Pia Tjeltas dansk-svenske motspiller får krysse landegrensene stopper innspillingen av dramaserien «Made In Oslo». Det kan bety økonomisk kollaps, og at 150 mennesker mister jobben. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Frykter økonomisk kollaps hvis ikke dansk-svensk skuespiller får komme over grensen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Hvis ikke Jacob Cedergren får krysse grensen stopper innspillingen av den nye dramaserien «Made In Oslo». Hvis så skjer mister omtrent 150 mennesker arbeidet sitt forteller produsentene Nina B.A Figenschow og Ingunn Sundelin i Tordenfilm. De frykter det betyr økonomisk kollaps og ber nå kulturministeren om hjelp.

Serien spilles nå inn i Filmparken på Jar, med Pia Tjelta i hovedrollen som fertilitetslege som drømmer om egne barn. Cedergren spiller hennes motspiller og er kjent fra blant annet «De skyldige» og tv-serien «Mordene i Sandhamn».

Opptakene startet i november, og fortsatte gjennom desember og januar. Den dansk-svenske skuespilleren har allerede filmet halvparten av sine opptaksdager, og er derfor allerede etablert i en rolle. Da er det umulig å bytte han ut, forteller produsentene.

Tordenfilm søkte i slutten av februar til Sjøfartsdirektoratet om unntak fra innreiserestriksjoner i henhold til bestemmelsene om innreise for utlendinger med teknisk kompetanse som er strengt nødvendig for å opprettholde aktiviteten i norske virksomheter». De fikk avslag.

De har nå sendt kulturminister Abid Raja hjelp i et brev.

I brevet referer de blant annet til Tom Cruise of innspillingen av «Mission Impossible: Fallout» i Norge i fjor. Tom Cruise og teamet på den amerikanske storfilmen fikk innvilget unntak fra karantenereglene for å gjennomføre innspillingen, som var støttet gjennom den norske insentivordningen.

«Made in Oslo» har planlagt premiere på Viaplay i 2022. Prosjektet har fått både utviklingsstøtte og produksjonsstøtte fra Norsk Filminstitutt, og har et totalbudsjett på nærmere 60 millioner kroner. I tillegg har de også fått ekstra koronatilskudd for å kunne fortsette innspilling under pandemien. I brevet til kulturministeren skriver de derfor også at det blir tragikomisk at innreisestopp hovedrollen gjør at statens millioner i tilskudd til serien er bortkastet.

Tordenfilm fikk i forrige uke svar fra Kulturdepartementet der eks ekspedisjonssjef Christine Hamnen viste til hovedregelen om at kun utledninger som er bosatt i Norge kan reise inn til Norge, i tillegg til norske borgere. Det er likevel håp for «Made in Oslo» og Tordenfilm da det også står at Regjeringen fortløpende evaluerer om smittesituasjonen tilsier at flere kan reise inn i Norge.

Annonse
Annonse
Annonse