Film og tv

Renate Reinsve har hovedrollen i Joachim Triers «Verdens verste menneske», som høster mye omtale både i norske og internasjonale medier.

Folk strømmer til kinoene – som trengte flere saler

Publisert Sist oppdatert

Den siste filmen i Joachim Triers «Oslo-trilogi» løftes frem som Oscar-favoritt i internasjonale medier – og hjelper norsk kinobransje etter en tøff periode.

«Verdens verste menneske» har allerede gjort seg bemerket internasjonalt. Da den hadde sin verdenspremiere i Cannes i sommer, mottok Renate Reinsve – som første norske skuespiller noensinne – prisen for beste kvinnelige skuespiller.

Denne uka ble det dessuten kjent at den er en av tre norske filmer som er kortlistet til Oscar.

Det skjer etter at New York Times har skrevet at Renate Reinsve er kandidat til beste kvinnelige skuespiller under Oscar-utdelingen. Det samme har bransjemagasinet Variety gjort, som i tillegg har «Verdens verste menneske» som nummer én som Oscar-favoritt for beste internasjonale film.

– Når fram til folk

Det var riktig nok først fredag 15. oktober at filmen hadde offisiell premiere i Norge.

Tallene fra helgens kinobesøk viser at det norske publikummet har gledet seg til å se den.

– Publikumstrøkket var enda større enn vi hadde forutsett, sier Christin Berg, programdirektør i kjeden Nordisk Film Kino, til Dagsavisen.

Foto F.v.: skuespillerne Herbert Norum og Renate Reinsve, regissør Joachim Trier, skuespiller Anders Danielsen Lie og manusforfatter Eskil Vogt på den røde løperen før festpremieren for filmen "Verdens verste menneske" på Klingenberg kino i Oslo. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Triers mye omtalte film passerte 27.000 kinobesøk i helga. Dermed tar han andreplass på kinotoppen, bak James Bond – «No Time To Die hadde drøyt 54.000 besøk i helga.

– Mange filmer får mye oppmerksomhet på forhånd, men ikke alle leverer. Denne filmen når fram til folk. I dag hadde vi utsolgt sal mandag formiddag på babykino på Ringen. Jeg kan ikke huske sist det skjedde, sier programdirektør Christin Berg, som spår at filmen vil gå lenge på kino.

– Lørdag og søndag jobbet vi med å få rydde flere saler til visninger. Vi kunne hatt enda flere forestillinger i helga, så nå øker vi kapasiteten videre. Dette er gøy, sier hun til Dagsavisen.

Med førpremierer og spesialarrangementer har «Verdens verste menneske» passert 33.000 besøk totalt. Dermed ligger den an til å få bedre besøkstall enn Joachim Triers to foregående filmer – til sammen.

Besøket i premierehelga var mer enn Triers «Louder Than Bombs» fra 2015, som oppnådde drøyt 21.000 totalt på norske kinoer. «Verdens verste menneske» er allerede halvveis til det norske totalbesøket på Triers forrige film «Thelma» fra 2017, som solgte drøyt 63.000 billetter i Norge. Budsjettet på «Verdens verste menneske» er på rundt 50 millioner kroner, omtrent på nivå med hans foregående filmer, ifølge Dagsavisen.

Den siste i trilogien

Joachim Triers «Oslo-trilogi» består av «Reprise» fra 2006, «Oslo 31. august» fra 2011 – og avsluttes altså nå med «Verdens verste menneske».

– Vi har en intuitiv følelse av hvordan Oslo kan brukes som stoff. Når solen kommer opp og de sykler i Kirkeveien i «Oslo, 31. august», for eksempel: Det er en stemning. Vi har opplevd den. La oss bare fange den og vise den. Det er veldig kraftfullt hvis du klarer det, sier Trier i et intervju med D2, der han intervjues sammen med Eskil Vogt.

Foto Renate Reinsve har fartet rundt i inn- og utland for å fronte filmen som ga henne en historisk pris for norsk film i Cannes. Foto: Vadim Ghirda / AP Photo

Trier og Vogt har skrevet manus til alle filmene sammen.

I «Verdens verste menneske» møter vi Renate Reinsve i hovedrollen som Julie. Reinsve er utdannet ved Den Norske Teaterhøgskolen og debuterte på scenen i «Peer Gynt» i 2013. Hun har vært å se i flere filmer, som «Kompani Orheim», «Welcome to Norway» og «Fønix», men dette er hennes første hovedrolle i en spillefilm.

Anders Danielsen Lie har rollen som Aksel, og Herbert Nordrum som Eivind.

– «Verdens verste menneske» er ikke en direkte oppfølger til «Reprise» og «Oslo 31 august», men de er tematisk forbundet, har Trier tidligere uttalt.

OPPDATERT: «Verdens verste menneske» er Norges Oscar-kandidat.

Powered by Labrador CMS