Annonse
Her mottar den danske filmskaperen Jonas Poher Rasmussen Nordisk Råds filmpris 2021 i november. Nå har han en dobbelt sjanse til å bli Oscar-nominert med «Flukt». Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / NTB

«Flukt» med på to Oscar-kortlister

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Den danske animasjonsfilmen «Flukt» – på engelsk «Flee» – er med på to av Oscar-kortlistene. Til stor glede både i nabolandet i sør – og hos norske Mer Film.

Den kritikerhyllede og mange ganger prisbelønte danske animasjonsfilmen om en afghansk flyktning har nemlig norske Maria Ekerhovd som medprodusent. Nå står «Flukt» på to Oscar-kortlister:

Både som beste kinodokumentar, der den konkurrerer med blant annet Quest Loves film om det svarte Woodstock, kalt «Summer of Soul» og «Billie Eilish: The World's a Little Blurry», og som beste internasjonale film. I sistnevnte kategori skal «Flukt» kappes med norske «Verdens verste menneske» om å komme med blant de fem nominerte filmene som bekjentgjøres i februar.

«Flukt» forteller den sanne historien om «Amin», som er anonymisert i dokumentaren. Han er i dag 36 år, og forteller hvordan han flyktet fra borgerkrigen i hjemlandet Afghanistan helt på tampen av 80-tallet, havnet i Moskva, og ved hjelp av menneskesmuglere til slutt havnet i Danmark. Der startet han et nytt liv hos en fosterfamilie i en liten by – og traff Jonas Poher Rasmussen, som da var 15 år og bodde like rundt hjørnet.

– Jeg håper folk kan relatere. Amin kom til landet som flyktning, men for meg er dette først og fremst en fortelling om min venn. Det handler om å finne et hjem – der du kan være den du er, har Jonas Poher Rasmussen fortalt til TT.

«Flee» kan også være blant kandidatene til å bli nominert i kategorien beste film, selv om Variety har den danske animasjonsfilmen først på en 20. plass på sin favorittliste.

Annonse
Annonse
Annonse