Annonse
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Flere NRK-programmer bruker svært lite norsk musikk

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Flere av NRKs TV-programmer bruker en svært lav andel norsk musikk. Verst er NRK-Super serien «Klassen», med bare 9 prosent andel musikk fra norske artister eller komponister, ifølge Klassekampen.

Artist Rita Eriksen mener at NRK bør ta et oppgjør med hvorfor de velger utenlandsk musikk framfor norsk.

– Som statskanal bør NRK tilstrebe å ha mest mulig norsk musikk, men her kan det virke som NRK utviser en bevisstløshet. Det er ikke lenger sånn at norsk musikk ikke er bra nok, sier Eriksen.

Hun peker også på at NRKs valg av musikk gir økonomiske konsekvenser på norsk musikkbransje da slik musikkbruk genererer en del penger inn til bransjen. Eriksen spør om det ikke er ønskelig fra NRKs side som kulturformidler å bidra til økt oppmerksomhet for norsk musikk?

I motsetning til på radio er det ingen krav til spille minimum 40 prosent norsk musikk. Men i NRK-plakaten står det at NRK «skal formidle norsk musikk» og «bidra til å fremme nye talenter og lokale artister». Rita Eriksen mener 40 prosent-kravet også burde gjelde TV.

TV-sjef Arne Helsingen sier at NRKs redaktører er opptatt av musikken som en viktig del av tv-programmene, og at de har et «spesielt blikk for valg av norsk musikk». Han mener det allerede er en høy bevissthet på området, men at de ønsker å styrke den enda mer.

Helsingen sier også at den totale norskandelen på den kommersielt utgitte musikken i NRKs egenproduksjoner faktisk ligger på omtrent 40 prosent, men kan ikke si noe om hvorfor det er så lav andel i enkelte av programmene. Til syvende og sist mener han at NRK oppfyller NRK-plakatens krav om formidling av norsk musikk også når det gjelder TV-produksjoner.

Annonse
Annonse
Annonse