Norge går glipp av 700 millioner kroner hvis vi fortsetter dagens insentivordning, sier DNF. I år stakk Tom Cruice og Mission Impossible 8 av med hele potten.
Foto
AFP

Filmstiftelse mener Norge kan tape opp mot 700 millioner kroner på mangelfull insentivordning

Publisert: 15. februar 2021 kl 07.53
Oppdatert: 15. februar 2021 kl 07.53

En begrenset budsjettramme for insentivordningen gjør at Norge kan tape over 700 millioner kroner, ifølge stiftelsen Den nasjonale filmkommisjonen (DNF).

Forrige uke gikk hele potten på 68 millioner kroner i insentivordningen for film til én film, nemlig Mission: Impossible 8, skriver VG.

Om søknadene til alle 11 filmene som søkte hadde blitt innvilget, kunne staten tjent opp mot 700 millioner kroner som følge av investering, mener DNF.

– Dagens ordning er bedre enn ingen ordning, men den har en del betydelige mangler som gjør at det er den dårligste insentivordningen i markedet. Ordningen har et relativ lite beløp til disposisjon, som gjør at vi som nasjon går glipp av betydelige midler, sier Truls Kontny i DNF.

I korte trekk kan filmproduksjoner søke om å få tilbakebetalt inntil 25 prosent av det de har av utgifter dersom de legger innspillingen til Norge.

Dersom en Hollywood-film bruker 100 millioner kroner i Norge, kan de få tilbake 25 millioner kroner. Slik ville Norge «tjent» 75 millioner kroner på innspillingen.