Annonse
Det er håp om at kinoer som Colosseum åpner igjen i Oslo om kort tid. Norske filmfolk er derimot redde for at deres filmer blir presset ut av storfilmer som har fått utsatt premiere. Foto: Gitte Johannessen / NTB

Filmfolk frykter at ikke-kommersielle filmer vil bli ofret når kinoene åpner igjen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Etter et år med stengte kinoer er det mange filmpremierer som har blitt utsatt. Nå går det derimot mot lysere tider, og det kan se ut som om kinoer verden over begynner å åpne. I Oslo kan det skje i neste uke. Dermed rykker også flere norske filmpremierer nærmere.

Regissør Eskil Vogt skal i sommer lansere sin nye film «De uskyldige». Det er alltid spenning knyttet til en premiere mener Vogt, men sier han i år er ekstra nervøs.

Grunnen er at han er redd antallet storfilmer som står i kø for å komme på norske kinolerret vil gjøre det vanskeligere for ikke-kommersielle og smalere filmer å gjøre det bra.

– Hele bransjen er fryktstyrt. Når én film går bra, vil den nok bli satt opp overalt. Plutselig er James Bond i alle saler, fordi kinoene ikke har råd til å ta risiko. Filmene som ikke fyller salene første helg, må raskere ut. Det er frykten, sier han til Klassekampen.

I Frankrike har en rekke små og uavhengige filmdistributører gått sammen om en felles premiereplan når kinoene åpner i dag, for å hindre 30 eller 40 premierer i uka og at filmene drukner i mengden. En slik plan finnes ikke i Norge.

Sjef for Nordisk Film Distribusjon i Norge, Morten Christoffersen, tror ikke filmer kommer til å forsvinne på grunn av mangel på plass. Men fordi filmene som går ikke vil nå ut sitt fulle potensiale mener han det er viktig at stimuleringsordningen er på plass så man får garanti for tap i hele perioden hvor begrensinger foreligger, sier han.

Annonse
Annonse
Annonse