Film og tv

Filmregissør Erik Poppe på besøk i NTBs historiske bildearkiv for et par år siden.

Erik Poppes spillefilm viet Quisling får tilskudd – er del av en trilogi om skjørt demokrati

Publisert Sist oppdatert

Regissør Erik Poppe har lenge tumlet med planer om å ta for seg Quisling, og nå later planene til å ha kommet et steg nærmere.

Poppe har sammen med produksjonsselskapet Paradox fått 18 millioner kroner i produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt til det som kalles den første spillefilmen om Vidkun Quisling.

– Quisling er Erik Poppe og Paradox sin tredje film i trilogien «et skjørt demokrati». Denne gangen ønsker de å rette søkelyset på overgriperens tanker og motiver. Det sterke manuset bygger på grundig research, og er blant annet basert på hittil ukjente og unike kilder. En film om Quisling vil åpenbart vekke debatt 75 år etter hans død, også internasjonalt. Jeg har stor tro på at dette prosjektet skal kunne lokke publikum til kinoene, og åpne opp for stor samfunnsdebatt, sier filmkonsulent i NFI, Asle Vatn i en pressemelding.

Om handlingen heter det: «Fem år med okkupasjon ender den 8. mai 1945. Gjenreisingen av nasjonen kan begynne, men først må siste kapittel skrives. I en mørk celle på Akershus festning sitter han som hadde gjort det største sviket av alle; Vidkun Quisling. Nå skal han stilles til ansvar for sine handlinger og uhyrlighetene nazismens ideologi førte til».

Bak seg har Erik Poppe filmer som «Kongens Nei», «Utøya 22. juli», «Per Fugelli siste resept», «Tusen ganger god natt», «de Usynlige», «Hawaii, Oslo» og «Schpaa». Paradox, med Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae som produsenter, har produsert alle Poppes filmer.

Filmen har også tidligere fått tilskudd til utvikling fra Norsk filminstitutt.

Powered by Labrador CMS