Annonse
God stemning: Alexander Karim og Camilla Läckberg på lanseringen for «Jøkel», en film som snart får premiere på Viaplay. Foto: Jessica Gow / TT

Dødelig virus rammer i Läckbergs langfilmdebut

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

En kjærlighetshistorie – ikke en virusthriller. Slik beskriver Camilla Läckberg langfilmdebuten sin, «Jøkel», som utspiller seg på et luksushotell under en pandemi.

Det kan være vårlyset eller det faktum at intervjuet gjøres i fysisk form i disse Zoom-tider. Det er i alle fall uvanlig god stemning på pressedagen for Viaplay-filmen «Jøkel», Camilla Läckbergs debut som manusforfatter for en langfilm.

Filmen, som har tittelen «Glaciär» på originalspråket, har premiere på Viaplay 30. april. Camilla Läckberg og skuespilleren Alexander Karim er på plass for å lansere filmen, og humøret er på topp.

– Jeg og Alex er optimister, som alltid kjører på. Mens Baker er den som sitter som Krøsa-Maja i et hjørne mens han murrer: «Det kommer til å gå til helvete, jeg kommer til å måtte selge huset – og jeg får sikkert korona», sier Camilla Läckberg – og ler. For det var Läckberg som skulle bli covid-19-syk, dog med milde symptomer. Alexander Karim fikk samme diagnose – og ble sykere, men han kunne spille inn noen av scenene hjemmefra, forteller han.

Luksuskarantene og sprit

«Jøkel» gikk fra idé til ferdig film på knappe året. Handlingen utspiller seg i en nær fremtid mens en dødelig pandemi herjer. To svært så ulike fremmede, spilt av Alexander Karim og Lena Endre, isolerer seg i en slags luksuskarantene på et hotell. Mens de passer på å holde god avstand mellom seg, begynner de samtidig å bygge opp en relasjon. Walkietalkie-kommunikasjon, en storslagen dansescene samt en hel del sterke drinker er blant ingrediensene.

At filmen eksisterer, og snart får premiere på Viaplay, kan Alexander Karim og Camilla Läckberg takke medvirkningen i det svenske TV-programmet «Stjernene på slottet» for. Läckberg minnes hvordan det var da de to møttes første gang.

– Alex kom mot meg for å hilse, og jeg så at han har dette stjernelyset i øynene. Så viser det seg at han er en stor fan av mannen min (Simon Sköld, som er en kjent MMA-fighter, red.anm.).

Tok den kreative makten

Camilla Läckberg og Alexander Karim fant snart tonen på det kreative planet, og sammen med Alexander Karims bror, Baker Karim, grunnla de produksjonsselskapet Bad Flamingo Studios, som ifølge en pressemelding skal «ta tilbake makten, fra systemet».

På spørsmål om de har lyktes med dette, svarer Alexander Karim:

– Jeg synes vi er på god vei. Gjennom å ha den kreative makten over prosjektet, så får vi ha ideene i fred, på godt og vondt.

Camilla Läckberg skyter inn: – Da vi begynte å spille inn, gjorde vi det helt på egen risiko. Baker og Alex har vært veldig opptatt av at dette skal være rettferdig, vi skal stå for like mye. Det er det nok ikke mange som tror, men jeg får ikke engang by dem på en lunsj, det er på det nivået.

Alder er tabu

I starten var tanken at Dilan Gwyn («Älska mig») skulle spille den kvinnelige hovedrollen. Men andre forpliktelser gjorde dette vanskelig for henne. I stedet kom Lena Endre inn.

– Vi turte jo så vidt å spørre henne, men så en dag ringte vi bare. Hun sa ja på strak arm, kan Alexander Karim opplyse.

Camilla Läckberg påpeker at det nesten er tabu å skildre kjærlighet mellom en kvinne og en mann, der kvinnen er langt eldre.

– Vi bestemte tidlig at aldersforskjellen aldri skulle uttales i filmen, og det er noe fint med det. Jeg har mine personlige erfaringer, med tanke på hvor mye kritikk jeg har fått for at jeg er eldre enn mannen min. Hadde det vært motsatt, ville det aldri blitt kommentert, sier forfatteren – som måtte lære seg et nytt fag.

– Jeg måtte begynne fra start og lærte meg å skrive filmmanus ved å se på instruksjonsvideoer på YouTube, forteller Läckberg – som har fått blod på tann og vil forsette med film- og TV-produksjon. Som kjent er hun også serieskaperen bak Viaplays såpe-seriesatsing «Lykkevika»

Fakta om «Jøkel»

* Manus: Camilla Läckberg.

* Regi: Baker Karim.

* Medvirkende: Alexander Karim og Lena Endre.

* Handling: En pandemi herjer og har tatt livet av halvparten av jordens befolkning. En lege (Lena Endre) og en pastor (Alexander Karim) bor på samme hotell i en slags luksuriøs karantene. De to fremmede trekkes mot hverandre, og de bruker walkietalkie fra hvert sitt hotellrom for å bli kjent. Men fysisk kontakt, kan ta livet av dem.

* Premiere: 30 april på Viaplay.

 

Annonse
Annonse
Annonse