Stillbilde av filmen «Something Good – Negro Kiss» funnet i nasjonalbibliotekets samling.
Nasjonalbiblioteket

Det første filmkysset mellom to afroamerikanske skuespillere er funnet i Nasjonalbibliotekets samling

Inga Vinje Engvik
Publisert: 19. februar 2021 kl 10.42
Oppdatert: 26. mars 2021 kl 11.15

Filmen som nå er funnet i nasjonalbibliotekts samling er regissert av filmpioneren William Selig, og ble hentet til Norge i sin samtid av to brødre fra Leksvik i Trøndelag, skriver Nasjonalbiblioteket i en pressemelding.

Filmen heter Something Good ­– Negro Kiss fra 1898, og gikk viralt etter at den ble gjenfunnet i USA i 2017. Det er likevel to forskjellige opptak, antakelig gjort samme dag, sier seksjonsleder ved Nasjonalbiblioteket Eirik Frisvold Hanssen i pressemeldingen.

Versjonen skiller seg fra den amerikanske ved at den er lengre og skuespillerne er filmet på lengre avstand. Den er mer kompleks og inneholder et lengre forspill før kysset, med beiling, avvisning og forhandling.

– Filmen har ikke samme renhet som den amerikanske versjonen, men vi får se mer av skuespillerne og hvordan de agerer sammen. Vi vet ikke hvorfor det er laget to ulike versjoner av filmen. Det finnes bare en tittel registrert i Seligs filmkatalog, sier Frisvold Hanssen.

Gjennom funnet av Something Good har Nasjonalbibliotekets klart å identifisere en annen Selig-film som var regnet som tapt, The Tramp and the Dog fra 1896. Begge funnene vekker oppsikt i de amerikanske fagmiljøene, og filmene vil vises av Academy Film Archive i USA i slutten av februar.