Annonse
Deeyah Khan under innspillingen av den nå TV-prisnominerte dokumentaren. Her møter hun to abortmotstandere – som også får ytre seg, sammen med forkjempere for kvinners rett til selvbestemmelse. Foto: Fuuse Film

Deeyah Khan er nominert til to britiske TV-priser for dokumentaren om abortstriden i USA

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Den norske filmskaperen og aktivisten Deeyah Khan er nominert til to høythengende, britiske TV-priser for dokumentarfilmen «America's War on Abortion».

I filmen tar Deeyah Khan for seg den illevarslende uthulingen av abortrettighetene i USA, og lar både aktivistene som kjemper for – og imot – kvinners rett til å bestemme over egen kropp komme til orde.

Filmen, som er å se hos NRK TV under tittelen «Deeyah Khan i Trumps USA: Abortkrigen», ble nominert i to kategorier i Baftas TV-prisutdeling for 2021:

Både i Current Affairs-kategorien i British Academy Television Awards, samtidig som den også innbragte Deeyah Khan en regissørnominasjon i faktakategorien i Television Craft Awards, melder Khans produksjonsselskap Fuuse Films.

Baftas prisutdeling finner sted 6. juni, mens Television Craft Awards deles ut 24. mai.

Abortdokumentaren ble vist i oktober i fjor på NRK, sammen med søsterfilmen «Muslim in Trump's America», også den vist på norsk fjernsyn. Begge filmer ble laget for den britiske fjernsynskanalen ITVs «Exposure»-serie.

Deeyah Khan driver produksjonsselskapet Fuuse Films, og har vunnet to Emmy-priser for sine tidligere dokumentarfilmer, så vel som en Royal Television Society Award for sin film om amerikanske høyreekstremister. Også her til lands har hun mottatt en rekke priser, senest Fritt Ords Pris for 2020 for sine dokumentarfilmer om ekstremisme.

Hun debuterte som dokumentarist i 2012 med filmen «Banaz A Love Story», om æresdrapet på en kurdisk ungjente, som innbragte henne Emmy-pris og Peabody-pris og blant annet ble vist i FN.

Annonse
Annonse
Annonse