Film og tv

Amanda-nominasjoner i fleng: «Gritt» gir stemme til marginaliserte grupper – og en av dem er Marte

– Det er gøy, men noen ganger utfordrende, sier Marte Wexelsen Goksøyr, som er nominert til birolle-Amanda for innsatsen i filmen «Gritt».

Publisert Sist oppdatert

Der spiller Marte Wexelsen Goksøyr venninnen til hovedpersonen Gritt, i en iscenesatt versjon av seg selv. Dermed skriver hun seg inn i norsk filmhistorie som første skuespiller med Downs syndrom som er Amanda-nominert.

Nominasjonen er en av sju som vanker på kinoklare «Gritt», som har premiere fredag etter å ha vært vist på en rekke festivaler.

– Jeg håper via denne filmen at jeg får vist hvem jeg er. Jeg elsker å glede andre med det jeg gjør, sier Marte Wexelsen Goksøyr, som er skuespiller, foredragsholder og samfunnsdebattant, til NTB. Og legger til at det å bli nominert til Amanda gikk rett i hjertet hennes.

– Jeg går i døden hvis prisen ikke tildeles meg, sier hun i en uttalelse.

Ikke kvotert inn

Den ukonvensjonelle kunstnersjelen Gritt, spilt av Birgitte Larsen, og film-Marte møtes ifølge handlingen på folkehøyskole. Filmen viser dem på kulturfestival i New York – dit Marte er invitert, kvotert inn på mangfoldskvoten.

– Vi vitser litt om kvotering og gjør en satire på det. Men i min film er Marte ikke kvotert inn, hun er med fordi hun er et dyktig og spennende menneske, sier «Gritt»-regissør og manusforfatter Itonje Søimer Guttormsen.

– Det er et steg på veien mot en vakker dag hvor dette ikke lenger behøver å nevnes, sier regissøren, før Marte Wexelsen Goksøyr sørger for å legge inn en søknad til andre programskapere:

– Jeg drømmer om å være med på «Skal vi danse»! Jeg elsker å danse, særlig swing og tango, som jeg er hjelpelærer i. Men jeg sliter med å få danse fordi jeg har Downs.

– Folk mer åpne?

Itonje Søimer Guttormsen har jobbet med «Gritt» gjennom flere år. Dette er hennes første kinofilm, og hun sier til NTB at de gjeve nominasjonene er «en deilig start som motiverer til et langt liv i bransjen».

At «Gritt» har hatt en lang vei til kinosalene i pandemitiden synes Søimer Guttormsen faktisk kan være med på å gi en ekstra tyngde.

– Kanskje folk er mer åpne for en annerledes film, som passer til denne tiden? funderer hun.

For hovedpersonen Gritt gjør en lang reise, der hun etter 17 omflakkende år i utlandet vender hjem til Oslos kulturscene og oppsøker mange ulike miljøer. Men likevel er hun alene.

– Hun slipper ikke folk helt inn, og maler seg inn i et hjørne. Likevel drømmer hun om fellesskap og større sammenheng, sier Birgitte Larsen har vært med på å virkeliggjøre filmen gjennom flere år, og nå er Amandanominert for hovedrollen som Gritt.

Møter endelig publikum

«Gritt» gir stemme til flere marginaliserte og såkalt annerledes grupper. Foruten Marte Wexelsen Goksøyr får publikum møte et lilithistisk, feministisk kvinnekollektiv, Lars Øyno som driver undergrunnsteatret Grusomhetens Teater, og syriske asylsøkere.

– Det er en ordentlig kinofilm, reklamerer de tre – som skal ha sin feiring søndag.

– Det har vært en særs givende, lang og mangefasettert reise å lage denne filmen, og manuset står på bena til alle de unike menneskene som har krydret filmen med seg og sitt. Det er utrolig forløsende at Gritt nå endelig får møte sitt publikum på kino i det langstrakte land, sier Itonje Søimer Guttormsen, mens produsent Maria Ekerhovd i Mer Film legger til at hun er utrolig glad for at Amandajuryen i så stor grad anerkjenner filmens kvaliteter.

– Det er inspirerende at film som er så ukonvensjonell og djerv mottar denne hyllesten. Nå gleder vi oss til publikum også får møte Gritt og være med på hennes reise, sier Ekerhovd.

Amanda-fakta / «Gritt»

Nominert i sju Amanda-priskategorier:

* Beste manus: Itonje Søimer Guttormsen

* Beste skuespiller: Birgitte Larsen

* Beste birolle: Marte Wexelsen Goksøyr

* Beste foto: Patrick Säfström og Egil Håskjold Larsen

* Beste lyddesign: Erik Ljunggren

* Beste produksjonsdesign: Marianne Stranger, Ann Kristin Talleraas og Nina Buer Brun

* Beste kostyme: Ingjerd Meland, Birgitte Larsen, Marianne Stranger, Nina Buer Brun og Itonje Søimer Guttormsen

Fakta / Marte Wexelsen Goksøyr

* Norsk scenekunstner, forfatter og foredragsholder, f. 1982

* Hovedrollen i «Askepott» på Torshovteatret (2006), Riksteatrets «Folk og røvere i Kardemomme by» i 2008, laget dokumentaren «Bare Marte», å se i NRK TV , i 2007.

* Foredragsholder og debattant, som skapte overskrifter da hun i 2011 stilte statsministeren et enkelt spørsmål: «Har ikke jeg rett til å leve?» i forbindelse med debatten om fosterdiagnostikk.

* Mottager av priser som Livsvernprisen, Bjørnsonprisen og Harry Hole-prisen som «Årets ålreite dame», en pris hun valgte å gi Unicef.

* Tok initiativ til Marteprisen, utdelt for første gang i 2018, som deles ut til en person som har bidratt positivt til holdningsskapende arbeid for mennesker med Downs syndrom, synliggjør mangfold og viser hva som er mulig for alle.

Powered by Labrador CMS