Film og tv

Produsenten blant annet John M. Jacobsen som står bak «Børning 3» (bildet) vurderer å skyve på filmpremierene til neste år. Nå kommer Virke Produsentforeningen med nytt politisk forslag de håper skal redde den norske kinohøsten.

Virke vil redde kinohøsten

Mange frykter at den norske kinohøsten står for fall. Virke Produsentforeningen vil redde filmvisninger med nytt forslag til stimuleringsordningen.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Dagsavisen.

– Vårt innspill er at det skal være et stimuleringstiltak som kompenserer for bortfall av inntekter produsentene vet selskapet ville hatt under normale forhold, ved å sette opp filmen, sa leder Åse Kringstad for Virke Produsentforeningen under et innspillsmøte kulturminister Abid Raja (V) nylig inviterte til.

Kulturdepartementet har den siste tiden holdt flere slike innspillsmøter for å gå i dialog med kulturbransjen, parallellt med arbeidet med forskriften til den nye stiumleringsordningen som trer i kraft 1. oktober.

LES OGSÅ | Tror på kinoen

Virke Produsentforeningen organiserer uavhengige produksjonsselskap innen blant annet film og serier. Nå fører smittevernrestriksjonene at å sette opp filmer på kino denne høsten er et tapsprosjekt, mener Kringstad. Med énmetersregelen kan kun 24-30 prosent av setene i en kinosal fylles, påpeker hun.

Det har resultert i at flere produsenter – blant annet John M. Jacobsen som står bak «Børning 3» - vurderer å skyve på filmpremierene til neste år. Kringstad mener det er umulig for produsenten å tjene inn investeringen gitt dagens situasjon.

Virke vil derfor at regjeringen sørger for et økonomisk sikkerhetsnett slik at bransjen tør å sette opp norske filmer på kino denne høsten fordi filmbransjen er avhengig av et kinopublikum for å overleve økonomisk.

– Mange produsenter løser dette ved å flytte filmen inn i 2021. Dette vil være et problem for produsentene, på grunn av finansieringskostnadene dette innebærer. Det samme går for distributørene, og det vil være en katastrofe for landets kinoer, som er avhengige av å få nytt innhold for å dra folk tilbake til kinoene, sa Kringstad.

Dette er stimulerings-ordningen:

  • Fra 1. oktober etableres en stimuleringsordning for å skape aktivitet i kultursektoren. Kompensasjonsordningen for avlyste kulturarrangementer videreføres fra 1. september og ut året
  • De fleste kulturarrangementer planlagt før 12. mars har blitt avlyst på grunn av koronapandemien. Som følge av de myndighetspålagte publikumsbegrensningene er det i dag et sterkt redusert kulturtilbud fordi det ikke er lønnsomt å gjennomføre arrangementene. En stimuleringsordning vil bidra til å øke aktiviteten i kulturlivet, som igjen vil skape aktivitet hos underleverandørene. Målet er at flere skal kunne komme tilbake i arbeid. Kulturdepartementet vil invitere sektoren til et innspillsmøte om stimuleringsordningen
  • Kompensasjonsordningen har sammen med andre ordninger vært viktig for hele kultursektoren og for alle som har blitt tvunget til å avlyse kulturarrangementer. Ordningen har bidratt til å hjelpe en hardt rammet kultursektor, mener regjeringen
  • Kompensasjonsordningen for arrangører og underleverandører videreføres fram til 30. september. Fra 1. oktober vil ordningen trappes ned og kun omfatte avlyste arrangementer. Fra 1. oktober vil arrangørene få kompensert 70 prosent, og fra 1. november 50 prosent av tapte billettinntekter og merutgifter. Underleverandørene vil få kompensert inntil 50 prosent for tapte inntekter frem til 31. desember i år. Samtidig innføres altså en helt ny stimuleringsordning
  • Ordningene er rammestyrte og innrettes slik at de raskt kan avvikles dersom smittesituasjonen endrer seg

Kilde: Regjeringen

Powered by Labrador CMS