Annonse
Jørgen Stensland omtalte nylig, i Stavanger Aftenblad, situasjonen for kinodrift som «blodrød butikk». Her et kveldsbilde fra Saga Kino i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Vil ha bort særavgiften på kino

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Fra 12. mars og i to måneder måtte Kino-Norge holde stengt. Unntaket var enkelte «Drive in»-visninger og noen familievisninger. Kinoene har hatt en forsiktig gjenåpning men går fortsatt med begrenset kapasitet.

Nå håper Jørgen Stensland i Film & Kino at særavgiften på kino – på 2,5 prosent – kan bli stoppet midlertidig. Gjennom en pressemelding gir han uttrykk for stor bekymring for kinoen som kulturinstitusjon – og frykter konkurs. Sammen med Virke jobber Film & Kino nå for å få avviklet særavgiften.

– I mai hadde vi rundt ti prosent av besøket som vi hadde i mai 2019. Og i april i år var besøket rundt fem prosent av besøkstallet tilsvarende måned i fjor. Nå er det krise i Kino-Norge, understreker Stensland om de 205 kinoene i Norge.

Kinoene følger alle smittevernregler og har dermed en begrenset setekapasitet på nærmere 10 000 seter – mot de 82 000 setene det er ved normaldrift.

– Flere slike måneder er en katastrofe for bransjen som helhet – som også møter stadig sterkere konkurranse fra andre som tilbyr film, fortsetter Stensland.

Annonse
Annonse
Annonse