TVNorge legger TV-serien «Nissene over skog og hei» tilbake til strømmetjenesten Dplay etter først å ha fjernet den som følge av «blackface»-anklager.
Foto
Terje Bendiksby / NTB

TVNorge snur om «Nissene over skog og hei» – legges ut igjen på Dplay

Publisert: 16. desember 2020 kl 08.06
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.57

Julekalenderen «Nissene over skog og hei» ble fjernet fra Dplay etter anklager om «blackface». Nå snur TVNorge, som legger serien tilbake på strømmetjenesten.

Det fremgår i en kronikk publisert i VG tirsdag kveld.

Det var torsdag i forrige uke at Discovery/Dplay bestemte seg for å fjerne julekalenderen «Nissene over skog og hei», etter kritikk for bruk av det noen mener er «blackface» i serien.

TV-serien ble fjernet fra kanalens linjærsendinger, samt fra strømmetjenesten Dplay. Nå legger de altså serien tilbake i arkivet på strømmetjenesten, med en tydelig markering om at innholdet kan fremstå som «utdatert og oppleves støtende».

– Vi har lært at vi trenger å tenke nytt rundt arkivet vårt. Denne tenkningen må ha et blikk både til hvordan vi kan opptre som en ansvarlig samfunnsaktør nå – og som en ansvarlig forvalter av historien fram til nå. Løsningen blir å merke arkivinnhold som fremstår annerledes og oppleves støtende i dagens kontekst, skriver ansvarlig redaktør Espen Skoland i TVNorge.

I forkant av avpubliseringen hadde Instagram-kontoen «rasisme_i_norge» publisert et innlegg hvor de kritiserte serien for å være rasistisk. Anklagene gjaldt karakteren Ernst Øyvind, en karakter med kristiansanddialekt som spilt av komiker Espen Eckbo. Komikeren er i serien sminket med mørk hud, stor nese og mørkt krusete hår.

«Blackface» er en betegnelse på at en hvit person maler ansiktet svart eller brunt for å karikere personer med mørk hudfarge.