Annonse
Fire av Edith Carlmars filmer nevnes i den store dokumentarserien «Women Make Film», blant dem «Ung flukt» fra 1959 med Liv Ullmann – som på sin side nevnes som regissør for «Troløs» fra 2000. Foto: Nasjonalbiblioteket / Berlinalen / Pressebilde

SVT viser storserie om kvinnelige regissører gjennom filmhistorien – med norske navn om bord

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Den stort anlagte dokumentarserien hadde verdenspremiere på fjorårets Toronto-festival, ble nylig vist på BBC og blir fra 13. juni å se på svensk fjernsyn – syv lørdager fremover.

Der tar den nordirske filmskaperen og forfatteren Mark Cousins for seg den kvinnelige delen av filmhistorien – gjennom tretten tiår, seks kontinenter og i møte 183 kvinnelige regissører. Som fortellerstemmer er Tilda Swinton, Jane Fonda, Adjoa Andoh og Thandie Newton å høre.

Serien er delt opp i 40 kapitler viet ulike temaer og teknikker, som illustreres ved ulike klipp fra kvinneregisserte filmer. Av norske regissører som nevnes er Edith Carlmar (1911-2003), som var Norges første kvinnelige spillefilmregissør, og Liv Ullmann. Og i åpningsepisoden er det Ullmann og hennes 2000-film «Troløs» – med manus av Ingmar Bergman – som blir nevnt.

Ullmann spiller selv hovedrollen i «Ung flukt», som Edith Carlmar laget i 1959 og som det vises glimt fra i en senere episode. Også Carlmars debutfilm «Døden er et kjærtegn», 1954-dramaet «Aldri annet enn bråk» og hennes komedie «Fjolls til fjells» nevnes i løpet av filmeposet.

Som følge til serien viser SVT i hele sommer over 50 filmer av kvinnelige regissører i det de kaller en sommerfestival.

Filmer av svenske regissører som Mimi Pollak, Gunnel Lindblom, Marie-Louise Ekman, Mai Zetterling, Pernilla August og Lisa Langseth skal vises, så vel som internasjonale klassikere som Agnès Vardas «Lykken» og «Cleo fra 5 til 7», Chantal Akermans formeksperiment «Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles».

Norske filmer som Iram Haqs «Hva vil folk si» å se og Vibeke Idsøes «Løvekvinnen» blir også å se, ifølge SVTs liste.

Annonse
Annonse
Annonse