Annonse
Samuel L. Jackson vinner Oscar for BlacKkKlansman. Foto: REUTERS/Mike Blake/File Photo
Mangfold i Oscar-utdelingen

– Sunn debatt, men det har gått for langt

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Norske medlemmer av Oscar-akademiet er skeptiske til de nye mangfoldskriteriene for å vinne prisen for beste film, skriver Klassekampen

Den norske filmskaperen Anita Killi ble invitert inn i Oscar-akademiet tidligere i år, og er dermed blant de 9000 medlemmene som kan avgjøre hvem som får Oscar for beste film. Til avisen sier hun at hun er kritisk til de nye kriteriene:

– Jeg skjønner poenget med dem, men jeg synes de går for langt. Veldig mange gode filmer vil ikke kunne bli vurdert med disse kriteriene. Det må først og fremst handle om det kunstneriske og hva man har å fortelle, sier hun til Klassekampen.

Både i 2015 og i 2016 var det bare hvite personer nominert i de fire skuespillerkategoriene. Det ble det reagert kraftig på. Etter hvert kom protestkampanjen #OscarsSoWhite i gang.

I forrige uke tok Oscar-akademiet et nytt grep: Fra 2024 kan prisen for beste film bare gå til produksjoner som oppfyller visse mangfoldskriterier.

Også produsent Anne Köhncke synes degår for langt, selv om hun understreker at diskusjonen er sunn.

– Hvis man skal krysse av for om en regissør har den eller den seksualiteten, blir det et litt vanskelig område å gå inn i. Man kan også risikere at folk blir ansatt som et slags alibi, for å kunne krysse av en boks. Det er ikke bra for noen, sier hun til avisen.

Annonse
Annonse
Annonse