Film og tv

Sørger for polske filmer på norske kinoer

Publisert Sist oppdatert

– Alle tror jo at svensker er den største innvandrergruppen i Norge, men faktum er at det er tre-fire ganger så mange innvandrere fra Polen som fra Sverige.

Det sier Svanhild Sørensen, direktør i Norsk Filmdistribusjon, og legger til: – Og alle ønsker å møtes og se film fra hjemlandet på kino.

Det er nettopp det som skjer nå, når Norsk Filmdistribusjon skal distribuere polske filmer på norske kinoer i samarbeid med KINO Project. Konseptet heter NFD Expat.

Første gang KINO Project viste polsk film i Norge var allerede i april 2016 – på Sandnes Kino. Da ble alle billettene, også til en ekstravisning, solgt første dagen.

– Vi har veldig god erfaring med polske filmer og Kino Project, det blir stinn brakke hver gang vi setter opp en ny film, sier Stig Pedersen, film og informasjonssjef på Odeon Kino Stavanger/Sandnes.

Fra oktober 2017 har KINO Project distribuert 31 titler til norske kinoer. Før COVID-19 organiserte de 1317 visninger med totalt 66 694 besøkende. Det vil si at filmene trakk et snitt på over 50 personer per visning.

– Vi legger foreløpig ikke opp til ordinære kinovisninger over flere dager/uker på disse filmene, men ser etter kinoer med stor polsk befolkning og mulighet til å fylle flere saler på samme tidspunkt dersom filmen slår an, sier Sørensen.

NFD Expat er ikke kun for polakker. De polske filmene distribueres med engelske undertekster og noen ganger med norske undertekster. Første film ut har premiere 4. desember.

Powered by Labrador CMS