Annonse
Medhold i støtten til HBO-serien «Beforeigners» har fått flere i filmbransjen til å stille spørsmål ved praksisen i norsk filmproduksjonsstøtte. Foto: HBO Nordic

Raja vil vurdere endringer i produksjonsstøtten

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Det melder Dagsavisen.

Norsk filminstitutt (NFI) ga i 2018 9,5 millioner kroner i produksjonsstøtte til Rubicon, men stoppet betalingen da strømmegiganten HBO kom inn som produsent på «Beforeigners». Rubicon klaget inn saken til Medieklagenemda som ga selskapet medhold, og NFI måtte likevel utbetale millionbeløpet.

LES OGSÅ | Filmstøtte som ikke virker

Sterke reaksjoner

Det har fått flere til å reagere fordi filmstøtten er ment å støtte uavhengige produsenter. Blant annet har produsentforeningen Virke skrevet et brev til Kulturdepartementet og kritisert konklusjonen til Medieklagenemda, og uttrykt ønske om å endre ordningen.

Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) sendte i forrige uke skriftlig spørsmål til kulturministeren og spurte hva statsråden ville gjøre for å sikre at ikke internasjonale aktører med eierskap til norske produksjonsrettigheter kvalifiserer til støtte fra NFI, opplyser Dagsavisen.

Svaret fra kulturminister Abid Raja (V) kom denne uken, og opplyste at Kulturdepartementet i samråd med NFI vil vurdere endringer i reglene for tilskudd til filmproduksjon.

Internasjonale aktører med sugerør ned i norsk filmfond

Både Trettebergstuen og NFI er positive til at ordningen nå blir vurdert. Trettebergstuen sier til Dagsavisen at «internasjonale strømmetjenester ikke kan ha sugerør ned i filmfondet».

Det er NFI-direktør Kjersti Mo enig i:

– Om tolkningen av forskriften fungerer slik at internasjonale strømmegiganter kan gå inn her og hente penger til prosjekter der norske produsenter står uten vesentlige rettigheter, må vi endre forskriften. Da fungerer den i strid med intensjonen for norsk filmpolitikk, som er å styrke uavhengige produsenter, sier Mo til avisa.

Annonse
Annonse
Annonse