Illustrasjonsbilde: NRK. Foto: Gorm Kallestad/NTB
Illustrasjonsbilde: NRK.
Foto

Gorm Kallestad/NTB

NRK fjerner ikke «blackface» fra TV-arkivet

Publisert: 9. desember 2020 kl 08.20
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.57

NRK vil ikke fjerne eller endre innhold som inneholder «blackface» i sitt eget historiske arkiv.

Torsdag bestemte Discovery/Dplay seg for å fjerne julekalenderen «Nissene over skog og hei», etter kritikk for bruk av «blackface» i serien.

«Blackface» er en betegnelse på at en hvit person maler ansiktet svart eller brunt for å karikere personer med mørk hudfarge.

I forkant av avpubliseringen hadde Instagram-kontoen «rasisme_i_norge» publisert et innlegg hvor de kritiserte «Nissene over skog og hei» for å være rasistisk. Jamal Sheik, som står bak Instagram-kontoen, har også lagt ut et innlegg der han stiller spørsmål ved NRKs valg om å ikke ta et dypdykk i arkivet.

Som bransjestedet Kampanje skrev mandag vil NRK verken fjerne eller endre noe fra eget TV-arkiv, slik som Discovery har gjort. Til NRK forklarer NRKs underholdningsredaktør Charlo Halvorsen at arkivet utgjør 60 år med norsk TV-historie, og at ting har endret seg gjennom tidene.

– Vi har stor bevissthet rundt hvilke ord og virkemidler som kan oppfattes som eller kan være rasistiske i alt vi publiserer, sier Halvorsen.

Han sier at NRK derfor unngår å bruke disse ordene og virkemidlene i det de publiserer i dag. Ifølge Halvorsen har ikke NRK tatt stilling til merking av innhold, noe som har blitt foreslått.