Annonse
Regissør Julie Lunde Lillesæter. Foto: Julie Lunde Lillesæter / Differ Media

Norsk regissør på internasjonal prestisjeliste

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Dokumentarfilmregissør Julie Lunde Lillesæter er plukket ut til finansmagasinet Forbes sin eksklusive liste over de viktigste unge stemmene i Europa i dag. Der er hun i godt selskap med den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg og skuespiller Ncuti Gatwa fra den kritikerroste Netflix-serien Sex Education. Også norske Magnus Carlsen, Ada Hegerberg og Jakob Ingebrigtsen troner på årets liste, som trekker frem visjonære ledere fra ti forskjellige bransjer i Europa. 

Den fullstendige listen ble annonsert tirsdag 17. mars og kan ses her.

– Som filmskaper er jeg nysgjerrig på mennesker, og opptatt av å bruke dokumentarfilm til å utforske personlige historier og forstå samfunnsstrukturer. Jeg har jobbet mye med klimakrisa, og de siste prosjektene jeg har jobbet på har undersøkt hvordan klimaendringene griper inn i hverdagen til mennesker i ulike deler av verden. Det er givende å se at disse historiene bidrar til å gi folk en ny måte å forstå og føle klimakrisa på, sier Lunde Lillesæter.

Lunde Lillesæter er plukket ut i kategorien media i Europa, som en av 30 som ifølge Forbes «definerer og er drivere av verdens nyheter og innhold». Hun driver det internasjonalt prisvinnende produksjonsselskapet Differ Media sammen med regissør Julia Dahr. Filmene deres har vært vist i over 60 land. Sammen forteller de visuelt sterke historier for det store lerretet med mål om å skape debatt, utfordre fordommer og skape endring i samfunnet. 

– Jeg tror at dokumentarfilm kommer til å spille en enda viktigere rolle i å sette dagsorden fremover, og det er utrolig gøy at Forbes anerkjenner dette. I en tid med ekkokamre og økende polarisering er det viktigere enn noen gang med sterke historier som kan gi oss nye perspektiver. Derfor er det flott å se at det lages veldig mye god dokumentarfilm i Norge om dagen som når et stadig større publikum, også utenfor Norges grenser, sier Lunde Lillesæter.

De siste åtte årene har Lillesæter regissert, produsert og fotografert en rekke prisvinnende dokumentarfilmer. I 2019 ble hun kåret til Årets Videojournalist av Norsk Presseforbund. Julie Lunde Lillesæter er for tiden i gang med to nye internasjonale filmer, STAYERS og An Army Of Women.

Annonse
Annonse
Annonse