Annonse
Tyven slik han er malt av kunstneren. Foto: Medieoperatørene / Euforia

Norsk dokumentar på BBCs gjeve liste over de 16 beste filmene i 2020

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

«Kunstneren og tyven» er blant de 16 filmene som BBCs to filmanmeldere utroper til de beste 2020 har hatt å by på.

BBC-filmskribentene Nicholas Barber og Caryn James løfter frem den norske dokumentaren sammen med filmer som «The Hunt», «Emma», «The Personal History of David Copperfield», Spike Lees «Da 5 Bloods», «Ammonite» og «Ma Rainey's Black Bottom».

De mener «Kunstneren og tyven» er en «merkelig overbevisende» og samtidig rørende historie om inspirasjon, skyld og gjenoppfinnelse i mange rike lag.

Den norske dokumentaren skildrer hvordan den tsjekkiske, Oslo-baserte kunstneren Barbora Kysilkova får to verk stjålet fra sitt galleri av Karl Bertil-Nordland – som hun deretter maler portrettet til. Regissør Benjamin Ree følger historien, som utvider seg, med kamera gjennom flere år.

BBCs nikk på tampen av 2020 runder av et sterkt år for filmskaperen, som i oktober vant prisen for beste dokumentarfilm på BFI London Film Festival i London.

Det vanket også Creative Storytelling-pris i amerikanske Sundance, pris for beste dokumentarfilm på Nordisk Panorama i Malmö og den økumeniske Andreasprisen under filmfestivalen i Haugesund.

Annonse
Annonse
Annonse