Annonse
Ilze B. Jacobsens første langfilm «My Favorite War» beskrives som en helaftens, animert dokumentarfilm om regissørens oppvekst i Sovjetunionen under den kalde krigen. Nå har filmen vunnet en sjelden ære. Foto: Bivrost film

Norsk animasjonsfilm vant gjev fransk pris

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Norske «My Favorite War» vant lørdag kveld hovedprisen under animasjonsfilmfestivalen i Annecy i Frankrike, som regnes som verdens største og viktigste.

Prisen er den såkalte Contrechamp-prisen, der ordet contrechamp er en franskspråklig henvisning til dette med å filme en scene fra forskjellige vinkler.

Spillefilmprisen ble introdusert på festivalen i 2018. På grunn av pandemien, foregikk årets festival rett sør for Genève digitalt.

«My Favorite War» vant lørdag kveld hovedprisen under animasjonsfilmfestivalen i Annecy i Frankrike, som regnes som verdens største og viktigste. Foto/Ill: Bivrost film

Den norske filmen er regissert av norsk-latviske Ilze Burkovska Jacobsen og er en personlig, animert dokumentarfilm som forteller historien om regissørens oppvekst i Latvia under Sovjetunionen i årene 1970 til 1990.

Når Ilze finner et bein fra en tysk soldat i sandkassa, begynner hun å finne andre historier begravd under den sovjetiske propagandaen. Til slutt må hun komme til en avklaring om hvem hun vil være og hva hun skal tro på.

Gledestårer

– Å bli tatt ut til Annecy var oppfyllelsen av en drøm nå som filmen er ferdig, sier, regissøren.

– Etter ni år med tårer, snørr og motgang, slipper jeg gledestårer. Filmen begynner nå sin reise ut i verden. Jeg er lykkelig. Fra topp til tå. For et døgn. Så starter en ny arbeidsdag, sier Jacobsen.

Filmens produsent, Trond Jacobsen i Bivrost Film, sier at prisen er en viktig anerkjennelse og har stor verdi for å få «My Favorite War» ut til et stort internasjonalt publikum.

Konkurranse for ungdom

Bivrost Film kommer til å lansere en essaykonkurranse for ungdom med arbeidstittelen «Demokratiet og meg».

Utgangspunktet er hvilke tanker dagens ungdom i Europa har om at demokratiene våre igjen er under press fra totalitære ledere og nasjonalistiske strømninger.

– Vi håper at historien i «My Favorite War» kan inspirere ungdom til å manifestere sine holdninger. Det har vært vårt ønske siden vi startet arbeidet med filmen, sier Jacobsen.

Annonse
Annonse
Annonse