Annonse
Fra 23. oktober får også svenskene se «Håp». Her er regissør Maria Sødahl (t.v.) sammen med hovedrolleinnehaverne Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård. Foto: Vidar Ruud / NTB

Maria Sødahls «Håp» med uvanlig bred lansering i Sverige

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Og det er i følge nyhetsbyrået TT ikke vanlig for de fleste andre norske filmer som kommer til Sverige.

"Leva på hoppet" heter "Håp" på svensk - en tittel verken regissør Maria Sødahl eller skuespiller Stellan Skarsgård er særlig fornøyd med. Foto: Handout

– Det finnes en tematikk i den som er svært internasjonal, du kan ta den til deg i alle kulturer, sier Stellan Skarsgård, som spiller den mannlige hovedrollen i filmen. Han har spilt i en rekke norske filmer, og konstaterer at det ikke er så vanlig at svenske kinoer viser norske filmer.

– Om de i det hele tatt settes opp i Sverige pleier det å være på en enslig kino. Det finnes en redsel blant svenske distributører for å vise norsk film som er ubegripelig, fyrer Skarsgård løs.

– Det er fantastisk at den i det hele tatt får premiere i Sverige, sier regissør Maria Sødahl. Det er sin egen historie hun forteller i filmen, om hvordan hun og regissørektemannen Hans Petter Moland – en av Skarsgårds beste venner – møtte den alvorlige kreftdiagnosen hun fikk.

– Det er en kjærlighetshistorie der kreften er motoren som driver filmen. Det er en universell fortelling som egentlig ikke har med kreft å gjøre. Det er også en morsom film, understreker Sødahl overfor TT.

På svensk kalles den «Leva på hoppet», en tittel som både Skarsgård og Sødahl uttrykker misnøye med.

Annonse
Annonse
Annonse