Film og tv

Fra 23. oktober får også svenskene se «Håp». Her er regissør Maria Sødahl (t.v.) sammen med hovedrolleinnehaverne Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård. Foto: Vidar Ruud / NTB

Maria Sødahls «Håp» med uvanlig bred lansering i Sverige

Først nå får Maria Sødahls Amanda-prisvinnende 2019-film «Håp» svensk premiere. Til gjengjeld får den bred lansering på en rekke svenske kinoer.

Publisert Sist oppdatert

Og det er i følge nyhetsbyrået TT ikke vanlig for de fleste andre norske filmer som kommer til Sverige.

Foto "Leva på hoppet" heter "Håp" på svensk - en tittel verken regissør Maria Sødahl eller skuespiller Stellan Skarsgård er særlig fornøyd med. Foto: Handout

– Det finnes en tematikk i den som er svært internasjonal, du kan ta den til deg i alle kulturer, sier Stellan Skarsgård, som spiller den mannlige hovedrollen i filmen. Han har spilt i en rekke norske filmer, og konstaterer at det ikke er så vanlig at svenske kinoer viser norske filmer.

– Om de i det hele tatt settes opp i Sverige pleier det å være på en enslig kino. Det finnes en redsel blant svenske distributører for å vise norsk film som er ubegripelig, fyrer Skarsgård løs.

– Det er fantastisk at den i det hele tatt får premiere i Sverige, sier regissør Maria Sødahl. Det er sin egen historie hun forteller i filmen, om hvordan hun og regissørektemannen Hans Petter Moland – en av Skarsgårds beste venner – møtte den alvorlige kreftdiagnosen hun fikk.

– Det er en kjærlighetshistorie der kreften er motoren som driver filmen. Det er en universell fortelling som egentlig ikke har med kreft å gjøre. Det er også en morsom film, understreker Sødahl overfor TT.

På svensk kalles den «Leva på hoppet», en tittel som både Skarsgård og Sødahl uttrykker misnøye med.

Powered by Labrador CMS