Scene fra "Selvportrett" av Lene Marie Fossen.

Speranza Film / Norsk Filmdistribusjon

Kvinnedominans på dokumentarfronten

Publisert: 13. januar 2020 kl 10.38
Oppdatert: 13. januar 2020 kl 10.47

Tromsø International Film Festival (TIFF) går av stabelen denne uken. Fem norske filmer har premiere under festivalen – fire av dem med kvinnelig regissør, og tre av dem dokumentarer.

I tillegg viser kinoprogrammet presentert av Norsk filminstitutt (NFI) forrige uke at alle de fem norske dokumentarfilmene som har premiere denne våren, har kvinnelige regissører.

50/50 i 2020

Alle dokumentarene har fått tildelt støtte av NFI. 44 prosent av kinodokumentarer som fikk NFI-støtte i 2018, hadde kvinner i nøkkelposisjoner. Det viser instituttets egen rapport om kjønnsbalanse i norsk film. Instituttet har satt som mål å tildele halvparten av støtten til prosjekter med kvinner i nøkkelposisjoner i 2020.

Til Dagsavisen sier seksjonsleder Live Nermoen i NFI at bransjen er inne i en positiv utvikling.

Flere tegn underbygger tendensen – filmnettstedet Rushprint kunne i forrige uke melde at åtte av 12 norske filmprosjekter med premiere denne våren, har kvinner i ledende posisjoner.

Menn med makt i spillefilmbransjen

Saken fortsetter under annonsen

Det er spesielt i dokumentarsjangeren at kvinner dominerer. Produsent og leder for Speranza film, Margareth Olin, har de siste ukene fått mye positiv omtale for filmen «Selvportrett». Til Dagsavisen forteller hun at spillefilmsiden fremdeles er dominert av menn.

– Flere av dokumentarselskapene i Norge eies og drives av kvinner. Spillefilmsiden domineres av mannlige produsenter, som oftere velger tema som interesserer menn. Kvinner som produserer dokumentar velger å jobbe med kvinner i registolen om tema som opptar dem, sier Olin til avisa.

Ledige stillinger – kulturjobb